15. okt 2021.

NDNV: Zaustaviti hajku protiv novinara Pera Jovovića, tužilaštvo neka reaguje

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje pretnje smrću i hajku protiv novinara portala Nova.rs Pera Jovovića. Zahtevamo hitnu rekaciju nadležnih institucija, kao i tužilaštva, od kojih zahtevamo da spreče dalje napade i pretnje, kao i da procesuiraju one koji mu na taj način ugrožavaju život.

Protiv novinara Nova.rs Pera Jovovića je pokrenuta hajka nakon pisanja Informera da je na svom privatnom profilu na društvenim mrežama objavio simbole Kosova. On je zbog svoje objave dobio veliki broj pretnji smrću, a na jednoj od montiranih fotografija koja je objavljena o njemu, nepoznati počinioci su prikazali Jovovića sa nožem u glavi.

Podsećamo da ovo nije prvi slučaj da nacionalistička retorika, zbog nerešenih odnosa između Beograda i Prištine, ugrožava novinarsku sigurnost. Svaki put kada su ti odnosi nategnuti, novinari bivaju napadnuti.

Nedopustivo je da se ponovo crtaju mete po novinarima i da ih targetiraju kao izdajnke zbog svojih objava na svojim privatnim profilima na društvnim mrežama.

Bezbroj puta smo u daljoj i bliskoj prošlosti videli da se hajke protiv novinara završavaju fizičkim napadima i obračunom sa novinarima. Nezavisno društvo novinara Vojvodine ohrabruje kolegu Jovovića i sve kolege i koleginice čija je sigurnost ugrožena da prijave slučaj nadležnim institucijama i da zatraže pomoć novinarskih udruženja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend