12. feb 2023.

Reporteri bez granica: Privedite onog ko preti smrću Peru Jovoviću

„Treba ti staviti pištolj na čelo i opaliti metak bez trunke savesti” - Reporteri bez granica podsećaju vlasti na to koliko je užasnu pretnju dobio novinar Nove.rs, kao i na činjenicu da ni pretnje koje redovno dobija već dve godine nisu istražene

Posle jezivih pretnji novinaru Nova.rs Peru Jovoviću prošlog četvrtka, u petak se oglasili Reporteri bez granica, i međunarodna organizacija koja se bori za ljudska prava i slobodu izražavanja sa sedištem u Parizu, koji od srpskih vlasti traže da otkriju i privedu autora pretnji i zaštite Jovovića.

Reporteri bez granica citiraju pretnju smrću novinaru: „Treba ti staviti pištolj na čelo i opaliti metak bez trunke savesti”, kaže se i poruci koju je dobio sa naloga na Tviteru koji se zove @goran63030358.

Cenzolovka je objavila da nakon što je novinar tvitovao da je „ovo slučaj za tužilaštvo”, @goran63030358 je odovorio/la da sve pripadnike LGBT populacije „treba poubijati javno”.

Ovu je pretnju Jovović prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, kao što radi već dve godina koliko mu pretnje stižu.

Iz VTK je dobio informaciju da se na starim pretnjama „radi“.

I Reporteri bez granica podsećaju vlasti na to da je Jovović dobio novu pretnju, dok ni te stare nisu istražene.

Pretnje su u četvrtak osudili i od tužilaštva tražili hitnu reakciju Slavko Ćuruvija fondacija i Udruženje novinara Srbije.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend