12. jan 2022.

Sve po starom i u novoj godini: novinaru Peru Jovoviću ponovo upućene jezive pretnje

U prazničnoj euforiji Instagram sanduče novinara Nova.rs Pera Jovovića napunilo se svakojakim „čestitkama i željama”: od guranja očiju u grkljan, preko ubacivanja kostiju njegove babe u veš-mašinu, do pravljenja palačinki od njegove lobanje. Ranije slične pretnje na društvenim mrežama novinar je već prijavljivao, a u kojoj su fazi ti predmeti – još uvek ne zna.

Foto: Nova.rs

Dok su većini stizale praznične čestitke i lepe želje, novinar portala Nova.rs Pero Jovović dobio je na Instagramu uvredljive, ali i preteće poruke.

Ove napade novinar opisuje kao „nadovezivanje na ranije slučajeve” i dodaje da mu često pišu kako „spisak postoji” i kako ga „nisu zaboravili”.

Ako te nekad vidim na ulici Naguracu ti oci u grkljan dok se nezadavis”; „Kosti tvoje babe pokopane ubacim u veš mašinu pa kad počnu da lupaju ko bubanj od lotoa izvadim ih i počnem da ti mlatim po glavi dok ti od lobanje ne napravim palačinku” – neke su od najnovijih poruka (koje prenosimo u izvornom obliku).

Na pitanje Cenzolovke da li je uplašen za svoju bezbednost, Jovović kaže da se trudi da ne živi u paranoji, ali da mu nije prijatno.

On dodaje da nikada ne znamo ko se krije iza tastature i šta mu može biti okidač da izađe na ulicu „kako bi se obračunao sa tobom, jer smatra da je to ispravno ili čin patriotizma, a ti si prethodno predstavljen kao državni neprijatelj ili strani plaćenik”.

„Pre oko mesec dana je neko sa neimenovanog profila ostavio komentar ispod moje fotografije da se ’tagujem’ kada dođem u rodni grad, a da će me on tada naći i izbosti. To me jeste jako uznemirilo”, navodi naš sagovornik.

U Jovovićevom inboksu postoje oni koji se kontinuirano javljaju: najčešće šalju uvrede, spominju „Đilasa, Sorosa, Zapad, Šiptara”, ali i pitaju koliko para dobija itd.

Pero Jovović objašnjava da su među onlajn napadačima najčešće ljudi čiji su profili zaključani, bez fotografija, a neretko koriste izmišljeno ime i prezime.

Deo pretnji koje su upućene novinaru Nova.rs

Zbog ranije dobijenih pretnji na društvenim mrežama obraćao se Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal – u decembru 2020. i oktobru 2021. godine, ali o daljem razvoju tih slučajeva ne zna ništa.

„Kada su pretnje prijavljene, iz tužilaštva su mi tražili izjavu i rekli da će se javiti, ali do sada – tri meseca kasnije – još uvek nije niko”, kaže Jovović.

Prema podacima iz periodičnog obaveštavanja Republičkog javnog tužilaštva, u koje je Cenzolovka imala uvid, u oktobru i novembru 2021. godine formirana su dva predmeta u slučaju Jovovića – jedan za upućene pretnje, a drugi za krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koje obavlja posao od javnog značaja u oblasti informisanja. Oba predmeta su u toku.

„Želim da verujem da će institucije raditi svoj posao i pronaći počinioce, ali ne mogu da kažem da sam preterano optimističan”, zaključuje Jovović i napominje da će ipak prijaviti i nove pretnje.

1 komentar za: “Sve po starom i u novoj godini: novinaru Peru Jovoviću ponovo upućene jezive pretnje

  1. Vrag Naroda

    Staljinisticki kanibalizam u Gulagu Srbija.
    Prokleti novinar Karl Marks i njegov kult ljudozderstva, prokleti Marks!

    12. јан 2022. at 15:34

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend