09. feb 2023.

Jezive pretnje novinaru Peru Jovoviću: „Treba ti staviti pištolj na čelo i opaliti metak bez trunke savesti”

Pero Jovović, novinar Nove S, za Cenzolovku kaže da pretnje već dve godine prijavljuje Tužilaštvu za visokotehnološi kriminal, ali da nijedna od njih do sada nije rasvetljena

Foto: Nova.rs

„Treba ti staviti pištolj na čelo i opaliti metak bez trunke savesti”, poručila je novinaru portala Nova.rs Peru Jovoviću juče na Tviteru osoba koja se predstavlja kao @goran63030358.

Nakon što je novinar odgovorio da je „ovo slučaj za tužilaštvo”, @goran63030358 je odovorio/la da sve pripadnike LGBT populacije „treba poubijati javno”.

Ovu pretnju, kao još jednu u nizu u poslednje dve godine, Jovović je prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal:

„Zvala me je jedna žena iz tužilaštva i tražila izjavu. Rekla je da se radi na prethodnim slučajevima – što znači da i dalje nema pomaka u onima iz 2021. godine.”

On za Cenzolovku kaže da ga je ova pretnja uznemirila i da se nada da će institucije raditi svoj posao, a odgovorni biti pronađeni. Ipak, navodi da mu je „neprijatno da stalno prijavljuje ovakve stvari”, a da ostaju bez epiloga i dodaje:

„U razgovoru sa ljudima iz novinarskih udruženja, shvatio sam da je prijavljivanje ipak važno – ne samo zbog mene, nego zbog svih drugih novinara i ugroženih grupa koje trpe ovakav vid nasilja i ataka na ličnost.”

„Previše lako se privikavamo na govor mržnje i pretnje, te dopuštamo da nam postanu svakodnevnica, a ne smeju biti”, zaključuje Jovović.

UNS TRAŽI OD TUŽILAŠTVA DA REAGUJE

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje koje je Pero Jovović dobio preko Tvitera. Iz UNS-a traže da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrene postupak protiv ove i svih osoba koje su mu pretile prethodnih godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend