22. feb 2022.

Novinarke protiv nasilja: Slaba ili nikakva zaštita maloletne žrtve u medijima

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama apelovala je na medije da se pridržavaju etičkih principa prilikom izveštavanja o slučaju Olivera Antića, preminulog ambasadora Srbije u Portugalu, protiv kog je podneta krivična prijava zbog obljube maloletnog deteta.

Foto: Dragana Udovičić (Izvor: Novinarke protiv nasilja)

Prema navodima grupe Novinarke protiv nasilja, više portala prenelo je detalje krivične prijave protiv Olivera Antića, „uz slabu ili nikakvu zaštitu identiteta maloletne žrtve, čime ne samo da je prekršena novinarska etika, već i više propisa koji regulišu pravnu zaštitu maloletnih lica”.

Iz grupe podsećaju novinare i urednike da objavljivanje krivične prijave na društvenim mrežama ne sme biti opravdanje za kršenje prava deteta u medijskom prostoru.

„Objavljivanje detalja zločina i slabo skrivanje identiteta žrtve predstavljaju sekundarnu viktimizaciju maloletnog lica uz njeno nepotrebno i neopravdano izlaganje javnosti”, navodi se u saopštenju.

Grupa je još jednom apelovala na medije da konsultuju Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama, te na javnost da „ne učestvuje u deljenju ove prijave na društvenim mrežama, kako bi se zaštitio identitet žrtve i izbegle štetne posledice po ličnost i razvoj deteta”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend