29. sep 2016.

Paušalni komentar predsednika NUNS-a

slobodan_ruzic_insajder_youtubeAdvokat Slobodan Ružić povodom izjave Vukašina Obradovića u Novom magazinu o suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Poštovani gospodine Obradoviću, Obraćam Vam se u svojstvu punomoćnika dece pok. Slavka Ćuruvije u krivičnom predmetu koji se vodi protiv okr. Radomira Markovića i drugih, a povodom izjave koju ste dali za Novi magazin od 29.09.2016. godine.

Iz Vaših dosadašnjih istupanja u javnosti kao predsednika NUNS-a shvatio sam da ste iskreno zainteresovani da se konačno razreši brutalno ubistvo Vašeg kolege i da počinioci budu kažnjeni.

Sada u to više nisam siguran.

Na osnovu čega Vi dajete sebi za pravo da sa pozicije na kojoj se nalazite komentarišete suđenje na način kako ste to učinili u Novom magazinu?

Iz kojih činjenica ste Vi došli do zaključka da Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pogrešnu strategiju, da je očigledno podleglo pritisku da se ovaj proces što pre okonča, pa makar i uz pomoć Milorada Ulemeka!?!

Vi smatrate i da bi bilo korisnije da se suočimo sa realnošću da je prošlo previše vremena i da je počiniocima ostavljeno previše vremena da se uklone tragovi!?!

Koje su Vaše kompetencije da dajete takve ocene?

Vi kao privatna ličnost, naravno, možete misliti šta Vam je volja, ali kako se usuđujete da kao predsednik novinarskog udruženja komentarišete krivični postupak, i to paušalno, bez poznavanja činjenica, a naročito i očigledno bez ikakvog poznavanja krivičnog prava?

Gospodine Obradoviću, protiv okrivljenih u ovom procesu je optužnica stala na pravnu snagu, što znači da je sud zaključio da u odnosu na okr. Markovića i ostale postoji opravdana sumnja da su izvršili ubistvo Slavka Ćuruvije.

Videćemo na kraju da li će postupak dovesti do osuđujuće presude, ali molim Vas, makar se Vi uzdržite od kreiranja atmosfere koja traje od pokretanja ovog krivičnog postupka, a to je da se sudi nevinima i da se, tobože, na ovakav način sudi celoj Službi državne bezbednosti.

Molim Vas da ovo moje obraćanje objavite na sajtu Vašeg udruženja, a voleo bih i da se javno izjasnite o svemu ovome.


Srdačan pozdrav.

Advokat Slobodan Ružić

 

Izjava Vukašina Obradovića Novom magazinu:

POGREŠNA STRATEGIJA

“Tužilaštvo je očigledno podleglo pritisku da se ovaj proces što pre okonča, pa makar i uz pomoć Milorada Ulemeka Legije. Nakon onoga što je Ulemek svedočio, čini mi se da je jasno da je takva strategija bila pogrešna jer sudu nije ponuđen nijedan novi materijalni dokaz koji bi potvrdio navode iz optužnice”, kaže za Novi magazin predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović:

“Ključno pitanje je kako smo došli u situaciju da svedočenje Milorada Ulemeka bude ključan dokaz protiv osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije i zašto se rizikuje da se osnovanost optužnice, na ovaj način, konfuznim svedočenjem Milorada Ulemeka dovede u pitanje? Nadam se da će tužilaštvo uspeti da do kraja suđenja izvede neophodne dokaze za izricanje presude, ali posle Ulemekovog svedočenja nisam baš siguran kakav će biti krajnji ishod”.

Obradović je uveren da bi “bilo korisnije, i u ovom, kao i u slučajevima ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića, da se suočimo s realnošću da je prošlo previše vremena i da je počiniocima ovih ubistava i službama bezbednosti ostavljeno previše vremena da se uklone svi materijalni tragovi koji bi doveli do imena ubica i nalogodavaca”: “Osnovni zadatak Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara i drugih nadležnih organa je da pomogne u demontiranju tog mehanizma koji funkcioniše do danas i koji je omogućio da ubice ostanu sakrivene unutar državnog aparata. Reforma bezbednosnih službi nije učinjena na način koji je neophodan za funkcionisanje pravne države i zato nisam optimista kada je u pitanju rasvetljavanje ubistava troje novinara”.

Povezane priče

Legija i istina

 Foto: Youtube / Insajder.net 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend