21. apr 2023.

Ružić: Ukidanje pritvora Radonjiću i Romiću ni na koji način ne prejudicira presudu optuženima za ubistvo Ćuruvije

Advokat Slobodan Ružić kaže da je odluka o ukidanju pritvora dvojici od četvorice optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije logična posledica odluke Evropskog suda za ljudska prava, kao i da sudsko veće koje je sada donelo odluku o ukidanju "nanogice" nije isto veće koje odlučuje po žalbama na prvostepenu presudu i da ono "nema nikakva saznanja o činjenicama koje su u tom predmetu utvrđene"

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je juče tzv. „kućni pritvor“, odnosno meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora (tzv. nanogice), nekadašnjim radnicima Resora državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, optuženim za organizovanje (Radonjić) i učešće u izvršenju ubistva (Romić) novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

U kratkom obrazloženju objavljenom na sajtu, Apelacioni sud je naveo „da su procesne mere za obezbeđenje prisustva okr. Milana Radonjića i Ratka Romića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna“.

„I pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je predmetna procesna mera do sada egzistirala“, kaže se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, za Cenzolovku kaže da je „ovakva odluka logična posledica odluke Evropskog suda za ljudska prava o tome da pritvor u odnosu na Radonjića i Romića predugo traje“.

Ružić ne misli da ova odluka „na bilo koji način prejudicira presudu koju će drugostepeni sud doneti u predmetu koji se vodi zbog ubistva“ i ukazuje na to da sudsko veće koje je sada donelo odluku o ukidanju „nanogice“ nije isto veće koje odlučuje po žalbama na prvostepenu presudu.

„To veće nema nikakva saznanja o činjenicama koje su u tom predmetu utvrđene“, kaže Ružić

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 4. aprila je doneo presudu da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te da država Srbija treba da Radonjiću i Romiću isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete.

Tom prilikom je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara rekao da ova presuda ne može da umanji odgovornost Radonjića i Romića niti dokaze izvedene na suđenju:

„Ta odluka ne može da  umanji njihovu odgovornost, koja je nesumnjivo utvrđena u dve prvostepene presude kojima je Radonjiću i Romiću već izrečena kazna zatvora od 30 i 20 godina za ovaj težak zločin“, dodao je Matić.

„Ovakvu odluku suda u Strazburu tumačim više kao primedbu da krivični postupci kod nas predugo traju, što je, nažalost, tačno. Tim razlogom tumačim i visinu nadoknade koju su Radonjić i Romić dobili, jer je ona simbolična“, rekao je tada advokat Ružić.

Apelacioni sud uskoro treba da donese konačnu, pravosnažnu presudu četvorici optuženih, koji su dva puta prvostepeno osuđeni na po ukupno 100 godina kazne.

Pored Radonjića i Romića, za učešće u ubistvu novinara optuženi su i bivši načelnik RDB-a Radomir Marković i bivši pripadnik RDB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend