02. feb 2024.

Advokat Ružić: Apelacioni sud oslobađajućom presudom ne brani optužene za ubistvo Ćuruvije, on brani celu Službu

Skandal je to što Apelacioni sud ne samo što donosi oslobađajuću presudu za optužene za ubistvo Ćuruvije, nego ide korak dalje, radi ono što niko od njih ne traži da bi opravdao rad Službe. U saopštenju, recimo, kaže da je praćenje Ćuruvije bilo zakonito i uobičajeno. To je direktno suprotno nedovosmislenim dokazima, kaže advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić

Slobodan Ružić (foto: privatna arhiva)

Advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić za Cenzolovku kaže da je u odluci Apelacionog suda da poništi presudu prvostepenog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije posebno skandalozno to što apelacija na taj način „ne brani ovu četvoricu koju je oslobodila, ona brani celu Službu državne bezbednosti“.

Ružić objašnjava da je obrazloženje odluke koje je Apelacija objavila neobično detaljno, da je uobičajeno da se oni u obrazloženju samo kratko osvrnu na prvostepenu presudu koju su preinačili. Prema njegovom mišljenju, takvim saopštenjem je veće apelacije imalo nameru ne samo da oslobodi optužene, već i da istakne kako je sve što je Resor državne bezbednosi radio u vezi sa Ćuruvijom bilo zakonito.

Kaže da presuda prvostepenog suda jeste imala nedostataka, ali ne takvih da nije mogla da bude potvrđena.

„Skandal je to što Apelacioni sud ne samo što donosi oslobađajuću presudu, nego ide korak dalje, radi ono što niko od njih ne traži da bi opravdao rad Službe i proglašava praćenje Ćuruvije zakonitim. Oni u saopštenju kažu da je praćenje Ćuruvije bilo zakonito i uobičajeno, uprkos mnoštvu izjava svedoka iz same Službe koje su tvrdili da je praćenje bilo nezakonito, netipično, da nikad ni pre ni posle toga nisu nekog na takav način pratili, javljajući iz minuta u minut o svakoj promeni“, ističe advokat porodice Ćuruvija.

Ružić podseća da je praćenjem lično rukovodio Milan Radonjić, što nikada načelnik resora direktno nije radio.

„Ti delovi saopštenja Apelacionog suda su direktno suprotni nedovosmislenim dokazima“, naglašava Ružić.

Za njega, ipak, ovakva presuda nije iznenađujuća.

„Živimo ponovo u 1991. godini, ponovo smo u devedesetim. U ovakvoj atmosferi u društvu drugačija presuda i nije moguća.“

„Nema dalje procedure, presuda je pravosnažna. Tužilac može da podigne zahtev za zaštitu zakonitosti (to je vanredni pravni lek) ali i da Vrhovni sud utvrdi da je povređen zakon, presuda ne može da se menja na štetu optuženih, budući da su oni oslobođeni“, rekao je advokat Ružić za portal Raskrikavanje.

I pored toga, dodaje u izjavi za Cenzolovku „ovim nam neće zatvoriti usta. Mi tek sad idemo dalje i nikada nećemo zaćutati o ovako sramnoj presudi“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend