05. apr 2023.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava nema nikakav uticaj na proces za ubistvo Slavka Ćuruvije

Odluka ESLJP-a da su dvojici bivših pripadnika RDB-a optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, povređena prava zbog dužine trajanja pritvora ne može da umanji njihovu odgovornost niti dokaze izvedene na suđenju, kaže Veran Matić

Slavko Ćuruvija (foto: Medija centar Beograd)

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je juče odluku da su dvojici bivših funkcionera Resora državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, zbog dužine trajanja pritvora, povređena prava garantovana Evropskom konvencijom za ljudska prava. 

Evropski sud se u odluci koju je doneo posle sedam godina (predstavka je podneta 2016), složio sa Ustavnim sudom Srbije, koji je presudio da je pritvor dvojici optuženih tokom prvih 14 meseci 2014. i 2015. godine bio opravdan, ali da to nije važilo i za narednih 25 meseci (do jula 2017. godine, kada je zatvorski pritvor zamenjen kućnim, „sa nanogicom“, prim. nov).

ESLJP je odbio zahtev Radonjića i Romića za nadoknadu troškova nastalih pred sudovima (ukupno 44.600 evra) zbog nedostatka dokaza. 

Istovremeno, odlučio je da im se isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete, iako su oni zahtevali isplatu od ukupno 40.000 evra.

Advokat sina i ćerke Slavka Ćuruvije u procesu protiv četvorice pripadnika RDB-a, Jelene i Radeta, Slobodan Ružić, za Cenzolovku kaže da je praksa naših sudova takva da je uobičajeno da pritvor u predmetima za najteža krivična dela traje vrlo dugo, najčešće do pravnosnažne presude, pa se, ako se donese osuđujuća presuda, osuđeni upućuju odmah na izdržavanje kazne.

„Ovakvu odluku suda u Strazburu tumačim više kao primedbu da krivični postupci kod nas predugo traju, što je, nažalost, tačno. Tim razlogom tumačim i visinu nadoknade koju su Radonjić i Romić dobili, jer je ona simbolična“.

Ružić, s druge strane, naglašava da javnost treba da ima u vidu da se dvojica optuženih već nekoliko godina nalaze pod merom zabrane napuštanja stana, pa će im se, u slučaju da budu pravnosnažno osuđeni, svaki dan boravka kod kuće obračunati kao da su za to vreme izdržavali kaznu, „što je povoljnost koju okrivljeni vrlo retko imaju u tako dugom trajanju”. 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić, kaže da ova nepravnosnažna presuda ESLJP nema nikakav uticaj na suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„Ta presuda nije od značaja  za činjenice i dokaze koji su izvedeni u postupku, a time ni za donošenje konačne presude u slučaju ovog brutalnog ubistva. Takođe, ta odluka ne može da  umanji njihovu odgovornost, koja je nesumnjivo utvrđena u dve prvostepene presude kojima je Radonjiću i Romiću već izrečena kazna zatvora od 30 i 20 godina za ovaj težak zločin“, smatra Matić, koji podseća da prvostepeno veće Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal nije postupilo po navodima i instrukcijama Apelacionog veća, već je i drugi put donelo potpuno identičnu presudu čime je ovaj proces dodatno i nepotrebno produžen.

„Za naše društvo je ključna presuda za ubistvo novinara i adekvatno kažnjavanje odgovornih, a ne dužina trajanja njihovog pritvora, koja spada u domen ljudskih prava optuženih u ovom predmetu. Da li je pritvor trajao duže nego što je trebalo je pitanje za Evropski sud koji je doneo ovakvu odluku, kao i za domaće pravosuđe koje je razmatralo trajanje njihovog pritvora“, navodi Matić, koji kaže da „sve okolnosti vezane za slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, koje su rasvetljene u dosadašnjem toku postupka, ukazuju  da je državni bezbednosni aparat najbrutalnije i najbezobzirnije zloupotrebljen za ubistvo novinara zbog argumentovane kritike tadašnjeg režima“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend