10. sep 2019.

Pismo Tanjuga Savetu za štampu

Doneli ste odluku da je Tanjug prekršio Kodeks novinara Srbije kada je objavio vest o bivšoj tajlandskoj premijerki Šinavatra, a argument na koji se pozivate - nije tačan.

Bez stida ste se pozvali na jeftinu laž, nedostojnu tog tela i ljudi koji pretenduju da daju mišljenje i lekcije o bilo čemu što je vezano za medije, informisanje, štampu…

Vest da je Šinavatra osuđena u svojoj zemlji za korupciju na pet godina zatvora nije nikakva ekskluziva, kako vi „utvrđujete“, niti rezultat bilo kavog istraživanja „Nedeljnika“.

To je činjenica, poznata već dve godine, još od kako su u avgustu i septembru 2017. o tome izvestile svetske agencije, a među njima i Tanjug.

Možemo vam dati i datume i naslove vesti koje smo objavili, ali nećemo, jer vama ne trebaju argumenti.

Vaša želja da profesionalno dezavuišete Tanjug bila je jača od rizika da ispadnete neznalice.

Da vas podsetimo – povodom žalbe „Nedeljnika“ i našeg odgovora da smo vest o državljanstvu bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, osuđenoj zbog korupcije u svojoj zemlji, napisali na osnovu odluke objavljene u Službenom glasniku, vi u vašoj “analizi“ navodite da je u SG objavljeno samo da je gospođa Šinavatra dobila srpsko državljanstvo, ali da su informacije o osuđivanju rezultat Nedeljnikovog istraživanja.

Ma nemojte? Istraživali da je osuđena za korupciju po AFP-u i Tanjugu?

Uz to ste naveli da je Tanjug prećutao činjenicu da je Nedeljnik prvi objavio da je Šinavatra osuđena zbog korupcije, a, prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju, objašnjavate vi, jednako je njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.

O čemu pričate? Kakav stav javnosti? Kakvo prečutkivanje istine?

O čemu?

O Nedeljniku?

O Šinavatri?

O Tanjugu?

Kažete, trebalo je da navedemo da je Nedeljnik prvi objavio da je Šinavatra osuđena za korupciju u svojoj zemlji, „poštujući istraživački rad kolega, koji su objavili analitički tekst o problematičnim odlukama Vlade o dodeljivanju državljanstva ljudima koji su u svojim zemljama osuđeni za određena krivična dela“.

Kakve veze Tanjug ima sa „analitičkim tekstom Nedeljnika“, kakvu obavezu Tanjug ima prema njemu?

Ustvari, pitanje je – kakvu obavezu vi imate prema tom tekstu, kada tvrdite da je Tanjug pozivanjem samo na odluku Vlade Srbije, objavljenu u Službenom listu, vest da je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo „predstavio kao nešto što je vlada zvanično saopštila, a ne pokušala da sakrije“.

Šta vi ustvari hoćete?

Čime se vi u stvari bavite?

Novinarskim kodeksom sigurno se ne bavite, a mi nemamo volje da ulazimo na vaš teren političarenja. Nemamo motiva za to.

Posle ovakve argumentacije i ovakvih teorija zavere, jeftinog politikantsva, uvijenog u članove Kodeksa – Savet i njegove odluke ne smatramo relevantnim i one za nas više ne postoje.

Ali, mogli biste da zasedate i diskutujete, ako vas ova tema interesuje – da li je Nedeljnik i po kojim kriterijumima prekšio novinarski kodeks kada u svom „istraživanju“ nije naveo da je 5. septembra 2017, na primer, AFP javio, a Tanjug preneo da je Šinavatra osuđena u svojoj zemlji na kaznu zatvora od pet godina.

Pošto novinari Nedeljnika tada na Tajlandu nisu bili, niti otud izveštavali.

Redakcija Tanjuga

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend