20. mar 2020.

Radovanović: Tabloidi biološki ugrožavaju čitaoce zbog zanemarivanja činjenica i upućivanja na lažne tragove

Epidemiolog dr Zoran Radovanović za Cenzolovku govori o opasnoj lavini dezinformacija koja se svakodnevno kroz provladine tabloide i od strane političara sliva na građane, ali i o nadi da će sistem profunkcionisati ako se bude više oslanjao na stručnjake

Dr Zoran Radovanović (foto: snimak ekrana TV N1)

Mediji u Srbiji već pet dana rade u uslovima vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa. Lampica za oprez kod dobrog dela novinara i urednika, pre svega prorežimskih tabloida i portala, nikako da se upali, i pored toga što svi možemo da postanemo žrtve neproverenih ili lažnih informacija.

Epidemiolog i profesor u penziji Zoran Radovanović u razgovoru za Cenzolovku poručuje da aktuelnu epidemiju prati i „infodemija“.

Mnogi su se zbog korone setili epidemije velikih boginja (variola vera) koja je 1972. godine pogodila Jugoslaviju. Značajnu ulogu u tadašnjem sprečavanju širenja velikih boginja imao je ovaj epidemiolog, te penzionisani redovni profesor na medicinskim fakultetima u Beogradu i Kuvajtu.

On predviđa najbolji i najlošiji scenario u slučaju koronavirusa. Najlošiji je da se u kratkom vremenu pojavi veliki broj obolelih, jer bi bolnice bile prenatrpane i došlo bi se u situaciju da se odlučuje o tome koji pacijent da bude uključen na respirator, a koji da bude prepušten sudbini. Najbolje bi, prema njemu, bilo kada bi se, sa dolaskom toplijeg vremena, virus počeo povlačiti ili kada bi bar drastično smanjio intenzitet zaražavanja.

Do sada je bilo puno ishitrenih izjava i postupaka predstavnika vlasti, ali treba očekivati da sistem konačno bolje profunkcioniše. Osnovu za to vidim u sve većoj pažnji koja se pridaje stručnjacima. To su, srećom, istinski profesionalci, a ne megatrendovski i slični instant partijski kadrovi

Priroda je ponovo dokazala da je nepredvidiva, pokazavši i to šta može da uradi čoveku ukoliko je bezobziran prema njoj. Međutim, šta se dešava kada su ljudi, a pre svega profesionalci, neodgovorni prema javnom interesu? Epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za Cenzolovku govori upravo o „infodemiji“, tabloidnom izveštavanju u vremenu krize i mentalnom i biološkom ugrožavanju zdravlja ljudi.

Cenzolovka: Koliko je važno da odgovorno ponašanje nadležnih prati i odgovorno i profesionalno izveštavanje medija u uslovima krize?

Radovanović: „Infodemija“ je sastavni deo ove epidemije. Mediji koje pratim (Danas, N1, NovaS) drže se profesionalnih standarda. Oni verno prenose izjave zvaničnika, uključujući i njihove gafove. Mogu samo da zamislim kako se tabloidi ponašaju u ovoj (kao i u svakoj drugoj) situaciji.

Cenzolovka: Iz vaše perspektive, jesu li i nadležni, ali i mediji, pokazali nivo odgovornosti takav da se može reći: „Da, javnost je informisana o svemu šta se dešava u zemlji i ima sve potrebne informacije“?

Radovanović: Vrlo je važno razlikovati stavove epidemiologa, lekara drugih specijalnosti i političara. Epidemiolozi su, u okviru datih okolnosti, branili dostojanstvo struke, političari su ponovo pokazali skučenost svojih potencijala, a ostali su se priklanjali jednoj ili drugoj strani.

Takmičenje u podbacivanju odvijalo se u jakoj konkurenciji. Podjednako su upečatljive izjave ministra zdravlja da ćemo Kinezima napraviti vakcinu (tom tehnologijom ne vladamo), ministra spoljnih poslova da je epidemija rezultat biološkog napada (ko je napadač?), predsednika Republike da se nova bolest leči rakijom (bez komentara) i predsednice Vlade da je u pitanju zaraza (a šta bi drugo bilo?).

Cenzolovka: Koliko je zbunjujuće za građane to što smo kroz samo nekoliko dana prešli put od „najsmešnijeg virusa“ do vanrednog stanja i uvođenja policijskog časa?

Radovanović: Ta vratolomija je sludela građane. Reč je o političkoj kratkovidosti karakterističnoj za istu ekipu koja nas je, na našu nesreću, vodila i devedesetih godina.

U svakoj ozbiljnoj zemlji ministar prosvete bio bi ne samo smenjen već i pozvan na odgovornost. Kontradiktorne izjave ministra zdravlja i ministarstva kojem je na čelu zorno pokazuju razmere nesnalaženja u nastaloj situaciji

Cenzolovka: Imamo neke kontradiktorne situacije. Ministar prosvete Mladen Šarčević je poručio kako će biti kažnjeni direktori koji budu obustavili nastavu, pa se ispostavilo da je privatna škola koja je povezana sa njim to uradila pre nego što je obustavljena nastava u čitavoj zemlji. Ministarstvo zdravlja demantovalo je mogućnost korišćenja kasarni, premda je to najavio sam ministar zdravlja, a sada imamo odluku o upotrebi pojedinih vojni objekata tokom vanrednog stanja.

Radovanović: U svakoj ozbiljnoj zemlji ministar prosvete bio bi ne samo smenjen već i pozvan na odgovornost. Kontradiktorne izjave ministra zdravlja i ministarstva kojem je na čelu zorno pokazuju razmere nesnalaženja u nastaloj situaciji.

Do sada je bilo puno ishitrenih izjava i postupaka predstavnika vlasti, ali treba očekivati da sistem konačno bolje profunkcioniše. Osnovu za to vidim u sve većoj pažnji koja se pridaje stručnjacima. To su, srećom, istinski profesionalci, a ne megatrendovski i slični instant partijski kadrovi.

Cenzolovka: Uz sve to, i tabloidi objavljuju sve i svašta, pa i da „tamjan štiti od koronavirusa“. Koliko je takvo ponašanje opasno, pa i po samo fizičko zdravlje ljudi?

Radovanović: Uloga tabloida je da zamajavaju narod. Podrazumeva se da je njihovo delovanje pogubno ne samo za mentalno zdravlje već da, zbog zanemarivanja činjenica i upućivanja na lažne tragove, biološki ugrožava čitaoce, kao svoje žrtve.

Cenzolovka: Mislite li da će oni koji u vanrednom stanju krše novinarske standarde ili dovode ljude u zabludu biti na bilo koji način kažnjeni, pogotovo ukoliko je reč o provladinim tabloidima?

Radovanović: Izvesno je da vlast neće da puca u sopstvenu nogu. Ona tabloidima manipuliše i neće se odreći njihovog opijumskog učinka na mase.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend