18. okt 2019.

RTS prećutao optužbe protiv Milana Radoičića o prikrivanju zločina

U vesti o hapšenju policajaca na Kosovu, na potalu RTS-a, javni servis svih građana Srbije je od tih istih građana sakrio optužbe na račun potpredsednika Srpske liste, koji se sumnjiči da je vodio kriminalnu grupu koja je opstruirala istrage mnogih zločina, među kojima i onu o ubistvu Olivera Ivanovića. Mnogi mediji su o tome izvestili, pa čak i Tanjug

Privođenje policajaca u Kosovskoj Mitrovici (foto: RTS snimak ekrana)

U izveštaju sa konferencije za novinare kosovskog tužioca Sulj Hodže, u sredu, 16. oktobra, portal RTS-a je prećutao Hodžine reči da su tog jutra uhapšeni srpski policajci radili po nalogu Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, kao i da su zbog uticaja Radoičićeve kriminalne grupe na te policajce ostala nerasvetljena mnoga ubistva, pre svega ubistvo Olivera Ivanovića. 

Bez ove važne informacije, hapšenje srpskih policajaca izgleda bitno drugačije, kao još jedno maltretiranje pripadnika srpske policije na Kosovu, a tužilac Hodža i potezi koje je preduzeo deluju nejasno, nezanimljivo i nevažno. 

Portal RTS je prećutao Hodžine reči da su uhapšeni policajci bili akteri u opstrukciji istrage ubistva značajnog opozicionog političara, ubijenog 16. januara 2018.

Zašto RTS krije Milana Radoičića?

Zašto je javni servis, inače dužan da informiše građane Srbije na jasan način, pravovremeno i tako da što je moguće više smanji mogućnost manipulisanja tih istih građana, na svom veb sajtu prećutao veoma bitan detalj koji rasvetljava i logički objašnjava tužilačke operacije u slučaju ubistva za koji su građani Srbije ekstremno zainteresovani? Drugim rečima, zašto RTS krije Milana Radoičića i da li ga štiti?

Da podsetimo, reč je o dramatičnom hapšenju istražitelja policije na severu Kosova Radeta Basare, koji je istraživao slučaj ubistva Olivera Ivanovića, i neuspešnom pokušaju hapšenja jednog od najviših policijskih zvaničnika – šefa operative Željka Bojića, umesto koga je uhapšen njegov sin Vasilije, zbog nelegalnog posedovanja oružja. 

Hapšenje je sprovedeno rano ujutru u sredu, 16. oktobra, a već negde oko 15 sati kosovski tužilac izašao je pred novinare i do detalja objasnio zašto je hapšenje sprovedeno, da je ono deo istrage ubistva Olivera Ivanovića, kao i da su hapšeni policajci koji su, po tužiočevim sumnjama, ometali istragu ubistva. Detalji sa te konferencije za štampu su veoma važni, politički relevantni i građani Srbije bi morali da budu upoznati sa njima. 

PREĆUTKIVANJE ISTO ŠTO I IZNOŠENJE LAŽI

U etičkom Kodeksu novinara Srbije, koji su uvojila novinarska udruženja, prećutkivanje se izjednačava sa iznošenjem laži:

„Prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako je njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.“

Koliko je posao izveštavanja RTS-a urađen pogrešno, bilo da su to uradili namerno po nečijem nalogu ili zato što ne znaju, najbolje se vidi kad se uporedi sa izveštajima na drugim informativno-političkim portalima koji su stavili poseban akcenat upravo na one delove koje je RTS prećutao.

U RTS-ovom izveštaju pod naslovom Kosovsko tužilaštvo traži pritvor za uhapšenog policajca Radeta Basaru ni jednom jedinom rečju se ne pominje Milan Radoičić, ni njegova kriminalna grupa. U vrlo kratkom i suvoparnom izveštaju kaže se jedino da je hapšenje izvedeno u sklopu istrage ubistva Olivera Ivanovića. Citiraju se samo sledeće reči tužioca Hodže: 

„Jedan policajac je uhapšen, a za drugim se i dalje traga. Istraga je proširena i na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja. Intervjuisao sam uhapšenu osobu i zatražio pritvor za njega.“ 

I to je sve. Za nekog ko se informiše samo na RTS-u, a javni servis je na prvom mestu po toj ulozi, kosovski tužilac je bio suvoparan, nedorečen, a moglo bi se pomisliti i da nema preča posla, a ni ideje, osim da zastrašuje srpske policajce na severu Kosova, kako je akcija hapšenja i protumačena iz zvaničnih krugova srpskih vlasti.

KoSSev, Insajder, čak i Tanjug…

Međutim, čak i Tanjugov izveštaj, koji inače nije dostupan u celosti građanima koji nisu pretplatnici na servis ove agencije, pruža mnogo kompleksniji i potpuniji pogled na ceo događaj. 

Tanjug je pod naslovom „Hodža: Srpski policajac zadržan u pritvoru, potraga za drugim“, 16. 10. 2019. u 16:14 sati, između ostalog objavio i sledeće: 

„Specijalni tužilac Hodža je rekao da na severu postoji kriminalna grupa i ponovio ranije tvrdnje da tu grupu predvodi Milan Radojičić. ‘Njegova grupa je veoma dobro organizovana i, nažalost, ima uticaja na policiju i državne strukture tamo. Osobe koje su uhapšene bile su pod uticajem Radoičićeve grupe. Oni su skrivali dokaze, nisu izvršavali zadatke pretpostavljenih, i to ne samo u ubistvu Ivanovića već i u drugim nerešenim ubistvima. Oni nisu preduzimali potrebne proceduralne radnje kako bi se ta ubistva istražila’, rekao je on.“

Upravo ovaj citat kosovskog tužioca pomenut je u Drugom dnevniku RTS-a 16. oktobra u izveštaju o akciji hapšenja, ali tek pred kraj izveštaja i praktično zatrpan reagovanjima Beograda na tu akciju, gostovanjem Milovana Drecuna i snimcima same akcije hapšenja.

Svi drugi detalji koje je tužilac Hodža izneo na konferenciji za novinare ostali su skriveni i u Drugom dnevniku.

Portali KoSSev i Insajder su taj važan detalj iz izlaganja kosovskog tužioca istakli čak i u naslov. Na portalu KoSSeva se od 16. oktobra nalazi izveštaj koji je celog dana ažuriran, a poslednji put uveče, i koji je naslovljen Hapšenje na severu, Hodža tvrdi: Uhapšeni bili pod uticajem Radoičićeve kriminalne grupe. 

Naslov Insajdera je Hodža: Osumnjičeni policajci radili pod naredbom Milana Radoičića. U lidu se ističu reči kosovskog tužioca: Hodža je izjavio da kosovsko tužilaštvo ima dokaze da su „radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste“. 

Koliko je ta konferencija, o kojoj RTS onako suvoparno i kratko piše, bila zanimljiva i važna sa stanovišta prosečnog građanina Srbije, budući da su izneti detalji o važnoj ličnosti sa Kosova koja je uz to višestruko povezana sa vrhom vlasti u Beogradu, govori i izveštaj na portalu Radija Slobodna Evropa. U tekstu pod naslovom Uhapšeni na Kosovu u vezi sa Radoičićem i ubistvom Olivera Ivanovića, ovaj portal iznosi i dodatne zanimljive detalje iz tužiočevog obraćanja novinarima:

„Kriminalna organizovana grupa je i ranije delovala i njen šef je bio, na osnovu spisa, Zvonko Veselinović (biznismen sa severa Kosova, kojeg je KFOR sumnjičio za organizovanje nereda na severu Kosova i napade na pripadnika te misije, op. a.)​, a u međuvremenu Milan Radoičić je takoreći preuzeo tu ulogu za severni deo“, naveo je dalje tužilac.

„Znate da, osim toga, postoji i jedna grupa pod nazivom ‘bradonje’. Bilo je ljudi koji su u Srbiji počinili krivična dela, a sada su našli utočište u severnom delu. Oni, takoreći, osim što su počinili krivična dela, bili su i zaštita Milana Radoičića. Tako da, osim ubistva Olivera Ivanovića, postoje još dva ubistva koja su počinjena, a nisu rasvetljena. Mi sumnjamo da policijski istražioci nisu odradili posao i smatramo da su pod uticajem kriminalne grupe koju predvodi Milan Radoičić“, rekao je Hodža.

Pa kad je već „prošao poligraf“…

Kad se svi ovi različiti izveštaji uporede, nameće se zaključak da RTS prećutkuje da bi nekog štitio. U svakom slučaju, zaključak o veoma pristrasnom, nedovoljnom, neprofesionalnom i manipulativnom izveštavanju RTS-a i to o događaju koji je vezan za nerasvetljeno ubistvo kosovskog opozicionog političara Olivera Ivanovića. 

Ovo najnovije prećutkivanje uloge Milana Radoičića ne može da se posmatra odvojeno od izjava koje je o njemu davao predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome da je „prošao poligraf“, da je upravo za RTS rekao da Radoičić „nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju“ na ubistvo Olivera Ivanovića, ili, recimo, Ko ima i jedan dokaz protiv Radoičića, neka prijavi policiji.  

Zato i ne deluje spontano ili kao samo traljavo urađen posao, nego kao namerna manipulacija. Bilo bi dobro znati, recimo, da li je na redakcijskom kolegijumu sutradan, 17. oktobra, neko opomenut zbog profesionalnog propusta u izveštavanju. 

Iznošenje kompletne i celovite informacije, u konkretnom slučaju, svih relevantnih detalja sa konferencije za novinare kosovskog tužioca ne znači da se tom tužiocu veruje ili da se za njega navija. To prosto znači da se poštuju građani Srbije i da im se omogućava da imaju kompletnu informaciju. 

S druge strane, prećutkivanje relevantnih detalja znači sve suprotno od napred iznetog, tačnije, navijanje, manipulisanje, nepoštovanje građana. Ono je naročito opasno kad je u pitanju prećutkivanje koje može da znači zaštitu optuženog za ubistvo i to u trenutku i u zemlji u kojoj se krije od međunarodne poternice. 

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend