18. nov 2021.

Tanjug objavio lažnu vest da su vijetnamski radnici prebačeni na drugu lokaciju

Privatna novinska agencija Tanjug večeras je objavila vest da su vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu nakon obavljenog nadzora nadležniih organa preseljeni iz objekta u kome su bili smešteni na drugu lokaciju, ali izveštaji sa terena to demantuju.

Aktivisti Zrenjaninske akcije koji se upravo nalaze na lokaciji gde su smšteni vijetnamski radnici potvrdili su za VOICE da se radnici još uvek nalaze u nehumanim barakama, da su videli neke od njih, te da su im sve to potvrdili i pripadnici privatnog obezbeđenja koji se nalaze na licu mesta.

Tanjugovu vest preneli su danas mnogobrojni mediji, a primećeno je da i pojedini portali u Zrenjaninu drugačije izveštavaju o ovoj osetljivoj temi. Vest je objavila i Radio-televizija Vojvodine koja do danas uopšte nije izveštavala o krizi sa vijetnamskim radnicima.

Vest da su vijetnamski radnici preseljeni na drugu lokaciju Tanjugu su, kako navode u toj agenciji, potvrdili u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, koje je dostavljeno Tanjugu, radnici iz Vijetnama su preseljeni po rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

U saopštenju Ministarstva za rad se navodi da je Odsek inspekcije rada Zrenjanin za Srednjobanatski upravni okrug primio u ponedeljak prijavu o potencijalnoj trgovini ljudima u cilju radne eksploatacije vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike guma na gradilištu u Zrenjaninu. U prijavi se navodi da oni borave u krajnje neuslovnim stambenim objektima.

Dalje se navodi da je narednog dana održan sastanak predstavnika Policijske uprave u Zrenjaninu, Odseka inspekcije rada u Zrenjaninu, kao i predstavnika Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Stručni saradnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, inspektor Policijske uprave Zrenjanin, kao i postupajući inspektor rada su obavili razgovor sa jednim od radnika, državljaninom Vijetnama. On je zatečen prilikom obilaska njihovog smeštaja.

Kako Tanjug piše, taj radnik je izjavio da je pre dolaska u Srbiju sa poslodavcem zaključio ugovor i da je po tom ugovoru obavljao poslove varioca. Kazao je i da su radnici svojom voljom predali pasoše menadžeru.

VOICE-u su vijetnamski radnici izjavili da im je poslodavac uzeo pasoše mimo njihove volje i da je to bio uslov za započinjanje radnog odnosa.

Radnik koji je danas dobio otkaz zbog razgovora sa medijima o uslovima smeštaja i rada u Linglongu trenutno se nalazi u Beogradu na sigurnoj lokaciji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend