18. jan 2023.

Ukrajina poziva Beograd da preduzme mere i zabrani „antisrpsko“ delovanje Raša tudeja

Ukrajina je pozvala Srbiju da „hitno preduzme mere“ kako bi zaustavila rusku propagandu i pozivanje dobrovoljaca u rat putem oglasa, kao i na „momentalnu zabranu delovanja“ Raša tudeja (RT) na srpskom, koje su ocenili da je antisrpsko.

Foto: Benoît Prieur (cc)

Privatna vojna kompanija „Vagner“ ruskog biznismena Jevgenija Prigožina objavila je oglas za dobrovoljce, preneo je 5. januara portal RT Balkan.rs koji je nedavno započeo rad u Srbiji.

Ambasada Ukrajine ocenjuje da time ruski državni informacioni kanali postupaju suprotno srpskim zakonima „pokušavajući da popune deficit sopstvenog topovskog materijala srpskim gradjanima za vršenje agresije protiv suverene evropske države Ukrajine“.

U Srbiji od 2015. važi zakon kojim je državljanima Srbije zabranjen odlazak na inostrana ratišta. Prdvidjene su kazne za pojedinačan i grupni odlazak i za one koji „vrbuju ili podstiču“ druge da odu na strana ratišta.

„Takođe pozivamo na momentalnu zabranu delovanja Raša tudeja koje je antisrpsko. Pozivamo da se privedu pravdi svi koji pomažu Moskvi u sprovodjenju ove nezakonite delatnosti“, navodi se u saopštenju ambasade.

Dodaje se da „Srbi odlično primećuju da hiljade gradjana Rusije beže od ksenofobične politike aktuelnog režima Kremlja, uključujući i u Srbiju“ te da se suočena sa „teškim gubicima“ Moskva okrenula Srbiji.

„Ambasada Ukrajine pozdravlja signale predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskoj strani o nedopustivosti ovakvih postupaka. U tom kontekstu, logičan nastavak stava šefa države je odluka Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je saopštio ministar Miloš Vučević, o zabrani državljanima Srbije da učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini i obaveznom kažnjavanju za ovaj prekršaj u skladu sa srpskim zakonima“, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend