27. okt 2020.

UNS najviše štitio N1 i najviše opominjao Informer

Neistine koje mediji u vlasništvu Junajted grupe danima iznose na račun UNS u pokušaju da nam stave na teret da „spinujemo u korist režimskih medija“ i štitimo njihove interese zato što zahtevamo da Junajted grupa objavi presudu protiv medija koje navodno štitimo, neumoljivo demantuju činjenice iz baze podataka UNS-a koje otkrivaju političku pozadinu napada na najveće medijsko udruženje u zemlji.

Optužbe N1 na račun UNS padaju u vodu pred činjenicama iz javne baze podataka iz kojih se vidi da je UNS poslednjih šest godina od svih novinara u Srbiji najviše branio novinare N1 i, u isto vreme, na kršenje Kodeksa najviše upozoravao Dragana J. Vučičevića i Informer.

Od dolaska N1 u Srbiju, 2014. godine, naše udruženje je izdalo 20 saopštenja u kojima poziva na zaštitu slobode i prava na rad novinara te kuće, njihovo pravo na odgovor, pravo da ne šalju pitanja unapred, hitnu reakciju državnih institucija na pretnje upućivane novinarima, snimateljima, urednicima, pa i programskom direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću, koga smo štitili od „uznemiravanja“.

Ove činjenice najbolje govore o politikantskoj prirodi optužbi N1 na račun UNS-a koji je u svom saopštenju pozvao da „UNS imenom i prezimenom najzad počne da reaguje na napade provladinih medija na nezavisne medije što je jedinstven fenomen istoriji novinarstva kao i da javno osudi praksu naručivanja pitanja čiji je cilj neretko pokušaj diskreditacije nezavisnih medija u Srbiji“.

Optuženi smo da, za razliku od poruke zaposlenim u tim medijima, nismo opominjali Informer, Pink i Studio B, niti im upućivali apel da se odupru pritiscima, što javna baza saopštenja UNS-a nedvosmileno demantuje.

Podaci iz baze podataka UNS najbolji su odgovor na politički napad Junajted grupe, jer neumoljivo demantuju sve neistine izrečene u saopštenjima N1. Apsurdno je da pored svih izrečenih neistina tokom ove hajke na UNS upravo oni koji te neistine iznose u svom saopštenju optužuju da UNS vodi „kampanju neistine” i pozivaju najveće medijsko udruženje da „konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti i drugih centara političke moći“.

Umesto odgovora autorima saopštenja N1 i ispod njega potpisanim novinarima, u kome se UNS između ostalog poziva i „da najzad počne da reaguje na napade provladinih medija na nezavisne medije, što je jedinstven fenomen u istoriji novinarstva, kao i da javno osudi praksu naručivanja pitanja čiji je cilj, neretko, pokušaj diskreditacije nezavisnih medija u Srbiji“, kratko ćemo podsetiti na sve što je UNS uradio proteklih godina za zaštitu novinara i novinarstva u Srbiji, a što druga novinarska udruženja, koja N1 i ne pominje, nisu.

UNS je pokrenuo inicijativu za smenu državnog sekretara Aleksandra Gajovića kada je novinara Nikolu Radišića optužio da „izmišlja“ napade.

UNS je jedino je medijsko udruženje koje je zaštitilo novinara N1 Miodraga Sovilja čije je diskreditujuće fotografije iz prošlosti objavio Pink, zbog čega je sajt te televizije bio primoran da ih povuče.

UNS je najviše puta upozorio Informer i Dragana J. Vučićevića na kršenje Kodeksa.

Glavni urednik Informera ujedno je jedini glavni urednik na čije je neprofesionalno ponašanje UNS reagovao četiri puta, čak i kada je neprimeren sadržaj objavljivao na društvenim mrežama ili u programima drugih televizija iznosio netačnosti ili uvrede na račun kolega.

Na poštovanje Kodeksa novinara Srbije profesionalizam i objektivnost, UNS je upozoravao sve dnevne štampane medije, ali i RTS, RTV, Pink i Studio B.

Poziv da se odupru pritiscima i da objektivno i profesionalno izveštavaju, uputili smo novinarima tih medijskih kuća čak i u situacijama kada oni sami nisu bili napadači, nego žrtve hajke ili napada zbog navodne pristrasnosti njihovih programa – kao što je nasilni upad demonstranata u zgradu RTS-a, marta 2019.

Na isto pozivamo i urednike i novinare N1, Nova.rs i Nova S dok izveštavaju o zahtevu UNS da dobije presudu ciriškog suda.

kampanji medija Junajted grupe protiv UNS-a navodi se da štitimo Pink, ali činjenice neumitno govore da je upravo UNS zahtevao istragu o mogućoj zloupotrebi nacionalne frekvencije Pinka i redovno pokretao postupke u REM-u – zbog otkrivanja identiteta maloletnika, vređanje kolega (između ostalog i tokom gostovanja Dragana J. Vučićevića) i drugih neprimerenih sadržaja u programu te televizije.

Otkad N1 emituje signal u Srbiji, izdali smo mnogobrojna upozorenja tabloidima da poštuju Kodeks novinara Srbije. Pa ipak nijedan od tih medija nikada nije vodio hajku protiv najvećeg novinarskog udruženja kakvu danas vodi Junajted grupa preko svojih medija.

Predstavnici UNS-a napuštali su komisije Ministarstva kulture i informisanja i lokalnih samouprava u znak protesta zbog dodele sredstava tabloidima i drugim medijima koji krše Kodeks.

Takođe se, u znak protesta, UNS 2018. i 2019. godine odrekao sredstava koja su mu dodeljena na konkursu Grada Beograda, upravo jer su najviše novca na konkursu dobili rekorderi u kršenju Kodeksa.

Jedini smo istraživali i redovno obaveštavali građane o tome da se najviše novca dodeljuje onima koje nas, u nedostatku profesionalnih argumenata, Junajted grupa optužuje da branimo – Informeru i Studiju B. A našim navodnim štićenicima Savet za štampu, čiji je UNS jedan od osnivača, izrekao je nekoliko hiljada kazni i javnih opomena zbog kršenja Kodeksa.

Kao i u sukobu sa Društvom sudija Srbije i Advokatskom komorom Beograda, 2018, UNS i danas brani pravo novinara – na obaveštavanje javnosti o svim aspektima svakog sudskog procesa. Zahvaljujući UNS-ovom insistiranju na tome i mediji Junajted grupe obilato se koriste UNS-ovim izveštajima sa medijskih procesa u srpskim sudovima, koje pomno pratimo. Tog prava u ime novinara u Srbiji UNS se ne sme i neće odreći samo zato što Junajted grupa očekuje da proces u Cirihu bude jedini medijski  proces o kojem se ne sme izveštavati.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend