28. dec 2021.

Večernje novosti u odbrani policije, posle pitanja Raskrikavanja promenili tekst

Nekoliko dana nakon što je politikološkinja Nina Stojaković objavila na Tviteru priču o nasilju koje je njena sestra trpela dok je bila u vezi sa bivšim dečkom, a policija nije stala u njenu zaštitu, u čitav slučaj su se uključile i Večernje novosti. Dok Stojaković navodi da je odlučila da priču podeli javno jer je razočarana nepostupanjem policije u ovom slučaju, Večernje novosti imaju svoje „izvore“ koji tvrde da je njena sestra zapravo bila „zadovoljna postupanjem policije“. Stojaković za Raskrikavanje ovo demantuje, a na naša pitanja Večernje novosti nisu odgovorile. Umesto toga, nakon što su dobili mejl sa pitanjima, izmenili su tekst i „ublažili“ naslov, bez ikakvog objašnjenja.

Izvorni članak je objavljen 28.12.2021. (Večernje novosti)

Za ovu priču o nasilju se pročulo u petak 24. decembra, kada je Nina Stojaković iz Pokreta slobodnih građana objavila na Tviteru šta je njena sestra Lidija preživljavala prethodnih godinu i po dana. Kako je rekla, njen tadašnji dečko, reper Uroš Radivojević Numero, fizički i mentalno ju je zlostavljao, a kada je skupila hrabrosti da se pre nekoliko dana obrati policiji u nameri da prijavi nasilje – policija nije uradila ništa jer nije imala izveštaj lekara.

Prema rečima Stojaković, Lidija je otišla u policijsku stanicu u Ulici Milana Rakića na Zvezdari, odakle su je „poslali kući uz savet da nema dokaza da ju je tukao i da ide kući i proba da zaboravi“.

„Jutros je bila u policiji u Milana Rakića gde joj je rečeno da NE MOGU DA URADE NISTA jer nema izveštaj lekara iako ima nekoliko svedoka, među kojima svog psihoterapeuta koji ju je video u modricama i kome je prvom sve priznala“, napisala je Stojaković 24. decembra.

Njeni tvitovi su izazvali veliku pažnju javnosti, nakon čega je odreagovao MUP. U saopštenju navode da su sa njom obavili razgovor, da ona nije podnela prijavu za nasilje i da je odbila da da službenu belešku.

Umesto da je zaštite, iz policije su je samo „posavetovali“.

„Policijski službenik je razgovor sa L. C. obavio u skladu sa zakonskim procedurama, upoznao je sa njenim pravima i uputio na način na koji, uz adekvatnu dokumentaciju, može da podnese prijavu“, napisao je MUP u saopštenju uz molbu medijima i političkim partijama da ne koriste ovaj slučaj za „političke obračune i napade na MUP“.

U odbranu policije stale su i Večernje novosti tekstom „ŽRTVA NASILJA NA ZVEZDARI: Zadovoljna sam postupanjem policijskih službenika“, koji je objavljen sinoć.

U tekstu stoji sve suprotno od tvrdnji Nine Stojaković, koja javno govori u ime svoje rođene sestre. Osim spornog naslova, tekst donosi još neutemeljenih tvrdnji:

„L. C. je izjavila da je zadovoljna postupanjem policijskih službenika i savetima koje su joj dali. Sestra je bez njenog znanja svoju verziju priče objavila na društvenim mrežama“, pišu Večernje novosti u tekstu koji je Raskrikavanje arhiviralo ovde.

Nina Stojaković je za Raskrikavanje rekla da ništa od ovoga nije tačno, te da njena sestra nije u policiji izjavila ono što su Večernje novosti navele.

I ne samo da nije zadovoljna, već je lično, kako kaže Nina Stojaković, inicirala da se ova priča objavi na Tviteru.

„Ona je prvo otišla u policiju da prijavi slučaj, a nakon što su joj rekli da „od toga nema ništa“, zamolila me je da napišem javno. Dakle ona je inicirala, čak pregledala tekst pre nego što sam ga objavila baš zato jer nam je bilo vrlo važno da ne napišemo ništa što nije tačno“, kaže Stojaković.

U policiji, navodi ona, njena sestra ništa nije odbila – pa ni da da izjavu ili „službenu belešku“ – i eksplicitno je rekla da je bila žrtva nasilja.

„Nije istina da je rekla da je došla da se informiše o proceduri. Majka je svedok da je ušla u zgradu i rekla da je došla da prijavi da ju je tukao dečko“, kaže Stojaković za Raskrikavanje.

Raskrikavanje je sinoć poslalo pitanja na četiri adrese u Večernjim novostima – na mejl adresu čitave redakcije, na adresu internet tima, urednici portala Andrijani Nešić, kao i urednici rubrike „Društvo“ gde je tekst objavljen, Ivani Mićević.

Niko od njih nije odgovorio na pitanja odakle im informacije o tome da je žrtva nasilja zadovoljna tretmanom u policiji, o tome da je stvar došla u javnost bez njenog znanja, zatim da li su pokušali da kontaktiraju Ninu Stojaković ili njenu sestru kako bi svoja „saznanja“ proverili, kao i ko je autor teksta i zašto tekst nije potpisan.

Umesto da odgovore, Večernje novosti su nakon naših pitanja izmenile tekst bez objašnjenja. Prvobitni naslov „ŽRTVA NASILJA NA ZVEZDARI: Zadovoljna sam postupanjem policijskih službenika“promenjen je u „ŽRTVA NASILjA NA ZVEZDARI: Kako je izgledala policijska istraga i sta je žrtva izjavila u policiji“, iako nikakve istrage nije ni bilo.

Osim toga, dodali su u tekstu i da sve ove tvrdnje iznosi „izvor Novosti“. Nije poznato ko je taj izvor, iz kojih je struktura i da li uopšte postoji, s obzirom na to da po Kodeksu novinara Srbije, novinari nisu u obavezi da otkrivaju svoje izvore.

Priča Nine Stojaković je izazvala dosta bure u javnosti. Njenu sestru Lidiju je, kako je napisala, tadašnji dečko – s kojim je raskinula u oktobru – tukao, gušio do onesvešćivanja i psihički maltretirao. Nakon što je odlučila da nasilje prijavi, u policiji su je samo posavetovali i vratili kući.

Ovaj slučaj je doveo do velike akcije na Tviteru – suočene sa čestim pitanjem „Zašto nisi prijavila“, žene koje su tokom života pretrpele partnersko nasilje objavljuju na Tviteru svoja svedočenja uz haštag #NisamPrijavila, pojašnjavajući svoje razloge za to. Uglavnom se radi o osećaju stida, nedostatku podrške, strahu od ucena i pretnji, nerazumevanju okoline i osećaju nezaštićenosti.

Haštag #NisamPrijavila dosad (28. decembar) je korišćen u više od 20.000 tvitova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend