20. apr 2016.

Kragujevac: Cvetanje ruža i nežna obećanja

Dobro za Pajtića, al' Nikolić neće: Emisija „Stvarno stanje“ na Kanalu 9

Dobro za Pajtića, al’ Nikolić neće: Emisija „Stvarno stanje“ na Kanalu 9

Izveštaji dve kragujevačke televizije u završnici izborne kampanje izgledaju kao da dolaze iz sasvim drugačijih dimenzija realnosti: na jednoj strani radnici bez otpremnina, Kragujevac koji gubi status regionalnog centra, zabrinutost za opstanak „Fijata“, a na drugoj ministri koji svakog dana obećavaju kule i gradove

Po već oprobanom receptu, Kragujevac je i ove sedmice ugostio nekoliko ministara, kao i direktora Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. O njihovom dolasku i sastancima sa gradonačelnikom izveštavale su obe televizije – i Radio-televizija Kragujevac, koju je nedavno kupio Radoica Milosavljević, i Kanal 9, televizija koja muku muči da u predizbornom periodu sačuva nezavisnost, ali i da opstane.

Izveštavanje dve kuće, međutim, drastično se razlikovalo: za urednike RTK te posete bile su udarna vest, dok su na Kanalu 9 prikazane u delu centralne informativne emisije posvećenom izbornim aktivnostima – što su de fakto i bile.

Osim što su na RTK bili zastupljeni u udarnom terminu, ministri su u večernjim satima na ovom mediju dobili prostor i da Kragujevčanima bliže objasne velike investicije najavljene u gradu.

Biće svega, i to odmah

Slušajući ministre u ovim emisijama, neko bi pomislio da će Kragujevac za najviše dve godine postati ne samo centar Srbije već i regiona. Tako su do sada obećani novi zatvor, opšta bolnica, industrijska zona, ali je najveće nade ipak probudila ministarka Zorana Mihajlović obećavši da će do kraja godine konačno biti otvoren put Kragujevac–Batočina, kojim će se grad povezati sa auto-putem i Koridorom 10. Tu, međutim, nije bio kraj, budući da je ministarka najavila izgradnju ne jedne, već čak dve obilaznice: severne i južne. Obilaznica je inače trebalo da bude završena pre skoro jedne decenije jer je bila neophodna za potrebe „Fijata“, ali u poslednjih osam godina ništa nije urađeno.

Za urednike RTK posete ministara bile su udarna vest, dok su na Kanalu 9 prikazane u delu centralne informativne emisije posvećenom izbornim aktivnostima – što su de fakto i bile

Ništa manje pažnje nije izazvalo ni gostovanje ministra odbrane Zorana Đorđevića, koji je „posle dogovora sa gradonačelnikom“ najavio rešenje dva decenijska problema. Prvi je useljenje Filološko-umetničkog fakulteta u Dom vojske, za čiju je adaptaciju Univerzitet u Kragujevcu već opredelio novac. Osim toga, ministar je obećao i rešenje u vezi s prostorom koji u najužem gradskom jezgru zauzima kasarna „Radomir Putnik“. Tako su dva kamena spoticanja između svih prethodnih lokalnih vlasti i Ministarstva odbrane, naizgled, očas posla rešena u izbornoj kampanji.

Režirana stvarnost

Osim ministarskih obećanja, na RTK su emitovani prilozi o asfaltiranju ulica, postavljanju zaštitnih ograda na trotoarima i otvaranju trim-staze u Šumaricama.

Međutim, u pokušajima da kod Kragujevčana stvore sliku o gradu u kome cvetaju ruže, uredništvu ove kuće dešavaju se i ozbiljni propusti. Tako su u svojim informativnim emisijama propustili da objave bilo kakvu vest sa konferencije nekadašnjih radnika javnih komunalnih preduzeća „Čistoća“, „Niskogradnja“ i „Gradske tržnice“, koji su još u februaru potpisali ugovore o sporazumnom raskidu radnog odnosa, ali im nisu isplaćene otpremnine.

Propustili su i da prikažu radnike kako narednog dana četiri sata čekaju ispred kancelarije gradonačelnika da bi sa njim razgovarali o svojim problemima. Gradonačelnik Radomir Nikolić je za to vreme, kako im je rečeno, bio u kampanji svog SNS-a.

Gradilišta i drvenarija: Realnost Radio-televizije Kragujevac

Gradilišta i drvenarija: Realnost Radio-televizije Kragujevac

O svim tim događajima Kragujevčani su mogli da saznaju samo ako su pratili informativne emisije Kanala 9. S druge strane, Radio-televizija Kragujevac je nekoliko dana kasnije uredno izvestila o tome da je Gradsko veće donelo odluku o izdvajanju novca za isplatu zaostalih zarada i otpremnina.

Iako je svakodnevno gost u studiju naprednjacima naklonjene Radio-televizije Kragujevac, gradonačelnik Radomir Nikolić ne prihvata pozive za gostovanje na nezavisnom Kanalu 9

Slično je bilo i sa najavom ministra privrede Željka Sertića da se u „Fijatu“ planira redizajn modela 500L. Već narednog dana oglasio se sindikat ovog preduzeća, navodeći da o tome nisu obavešteni i da bi takve najave „mogle odvratiti potencijalne kupce automobila“. Ovaj stav sindikata preneo je samo Kanal 9, dok se RTK nije oglasio tim povodom.

Poslednji u nizu ministara koji je iz Beograda poslat da vodi kampanju Srpske napredne stranke bio je Vanja Udovičić. On je sa gradonačelnikom otvorio novu trim-stazu u Šumaricama i dodelio ugovore o stipendiranju najboljim kragujevačkim studentima. O tim događajima su takođe izvestile obe televizije, ali se jedino u prilogu Kanala 9 pominje da su stipendije po prvi put dodeljene u Skupštini grada umesto u zgradi Rektorata, kao i da su ove godine malo poranile, pa se dodeljuju kad im vreme nije – „u jeku predizborne kampanje“.

PROGNOZE, PO IZBORU

Ove sedmice su se u kragujevačkim medijima po prvi put pojavile i analize javnog mnjenja. O eventualnim pobednicima izborne trke izveštavali su Kanal 9 i portal www.ikragujevac.com, samo što su rezultati objavljeni u ova dva medija potpuno suprotni.

Tako je ikragujevac preneo istraživanje firme „Faktor plus“, po kojem naprednjaci ostvaruju ubedljivu pobedu sa čak 47,9 odsto, dok cenzus u Kragujevcu prelaze samo još dve izborne liste – koalicija Zajedno za Šumadiju – Demokratska stranka i SPS–JS.

Sa druge strane, Kanal 9 preneo je istraživanje sa portala E-izbori, po kome, uz predviđenu izlaznost od 55 odsto, u Kragujevcu pobedu odnosi lista ZZŠ–DS sa 32 procenta, a prati je Srpska napredna stranka sa 16,1 odsto. Prema tom istraživanju, cenzus u Kragujevcu prelaze još tri liste SPS–JS, Boris Tadić – Za naš grad SDS i lista Svi za Kragujevac SPO–LDP.

Odbijanje „nepodobnih“ medija

Iako je svakodnevno gost u studiju naprednjacima naklonjene Radio-televizije Kragujevac, gradonačelnik Radomir Nikolić ne prihvata pozive za gostovanje na nezavisnom Kanalu 9. Voditeljka emisije „Stvarno stanje“ na toj televiziji opet je počela emisiju objašnjenjem da je gradonačelnik pozvan, ali da je i ovaj put odbio da na Kanalu 9 iznese svoj politički program.

Nepoželjni među naprednjacima: Sajt www.infokg.rs

Nepoželjni među naprednjacima: Sajt www.infokg.rs

Kragujevačkim naprednjacima je odbijanje „nepodobnih“ medija inače prešlo u naviku, budući da su odbili da na sajtu www.infokg.rs komentarišu situaciju u gradu. Na ovom portalu – koji je počeo da objavljuje tekstove u kojima političke partije predlažu svoja rešenja za nagomilane probleme Kragujevčana – tako stoji da je sa predstavnicima SNS-a kontaktirano istovremeno kad i sa drugim sagovornicima, ali da „oni očigledno ne osećaju potrebu da ispoštuju ni medije, ni, što je još važnije, svoje birače“.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga, lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? Tokom predizborne kampanje, o ovim temama za Cenzolovku pišu novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend