13. apr 2016.

Kragujevac: Dve televizije između dva tabora

Odškrinuta vrata za opoziciju: Radio-televizija Kragujevac

Odškrinuta vrata za opoziciju: Radio-televizija Kragujevac

Dok su na Kanalu 9 gostovali lideri dve stranke koje u Kragujevcu čine najveću opozicionu koaliciju, Radio-televizija Kragujevac uvodila je vanredne jednosatne emisije da bi ugostila ministre koji su tog dana bili u poseti gradu na Lepenici

Iako je Televizija Kanal 9 u dosadašnjem toku izborne kampanje uspevala da održi neutralnost, slika na ekranima ove sedmice bila je znatno drugačija. U bloku posvećenom izbornoj kampanji, u prilozima od po minut i po, svoje mesto dobile su sve prijavljene kragujevačke liste, ali je prostor u predizbornim emisijama, čini se, bio rezervisan za pripadnike najveće opozicione liste u gradu: Zajedno za Šumadiju – Demokratska stranka (ZZŠ–DS).

Svi pozvani predstavnici SNS-a odbili su da gostuju u predizbornim emisijama Kanala 9. Ovaj trend postoji još od promene vlasti u gradu, a tokom kampanje je intenziviran

Tako je u emisiji „Dan“ gostovao Vladan Jovanović, zamenik predsednika Gradskog odbora DS-a, koji je govorio o socijalnim problemima u gradu, da bi sledećeg dana u istoj emisiji kandidat za gradonačelnika liste ZZŠ–DS Veroljub Stevanović najavio miting te koalicije, koji je takođe prenošen na ovoj televiziji.

Na kraju, u jednosatnoj emisiji „Stvarno stanje“ Bojan Pajtić, lider DS-a, pričao je o tome šta opozicija, osim kritike aktuelne vlasti, nudi građanima u ovoj predizbornoj kampanji. Pajtić se osvrnuo i na činjenicu da je najviše negativnih medijskih priloga objavljeno protiv stranke na čijem je čelu, ali i na analize i rezultate javnog mnjenja.

Osim pripadnika već pomenute koalicije, gosti na ovoj televiziji bili su i Sandra Rašković Ilić, lider koalicije DSS–Dveri, kao i predstavnici SPS-a i koalicije okupljene oko Borisa Tadića. Dakle, Kanalu 9 nije nedostajalo opozicionog pluralizma, ali činjenica je da na ovoj televiziji dosada nije gostovao nijedan predstavnik najveće političke partije, ni sa lokalnog ni sa republičkog nivoa.

PITAJ ŠEFA!

Iako su i RTK i Kanal 9 izveštavali o posetama ministara Vlade Republike Srbije, u prilogu Kanala 9 primećuje se detalj koji nije prenet u vestima druge televizije. Naime, dok je ministar Nebojša Stefanović u kragujevačkoj pešačkoj zoni, u pratnji gradonačelnika, razgovarao sa građanima, prišao mu je stariji gospodin i pitao ga kada će biti povećane penzije.

Nemajući odgovor, ministar je pokušao fino da se izvuče obrazlažući da se radi o stvarima koje nisu u njegovom resoru, da bi mu penzioner na to odgovorio: „Pitaj šefa, Vučića, on mi je i smanjio penziju.“ Ovaj Kragujevčanin nije bio zadovoljan ni objašnjenjem da su penzije povećane za dva odsto, pa je uz negodovanje završio ovu malu raspravu sa Stefanovićem.

Ovaj detalj su na Radio-televiziji Kragujevac preskočili i pustili samo izjavu ministra Stefanovića, ali emitovali su i dodatni prilog o njegovim posetama Lapovu i Batočini, gde su ministra „dočekali brojni građani i postavili mu pregršt pitanja“.

Između profesionalizma i poniženja

Da je slika koju su ove sedmice pratili Kragujevčani na Kanalu 9 bila prilično jednostrana, svesni su i u ovoj kući, a razlog za to nalaze u činjenici da su svi pozvani predstavnici Srpske napredne stranke odbili da gostuju u njenim predizbornim emisijama.

U bloku posvećenom izbornoj kampanji na Kanalu 9 mesto su dobile sve prijavljene kragujevačke liste, ali prostor u predizbornim emisijama bio je rezervisan za pripadnike liste  Zajedno za Šumadiju – Demokratska stranka

Kako navode, ovaj trend postoji još od promene vlasti u a tokom kampanje je samo intenziviran. Poziv da gostuju u nekoj od emisija dobili su narodni poslanici Biljana Ilić Stošić, koja je svoje odsustvo pravdala vođenjem kampanje u Vojvodini, Milan Knežević, koji je najpre prihvatio, a zatim otkazao učešće, ali i Goran Kovačević, potpredsednik Gradskog odbora SNS-a, koji je insistirao da o gradskim temama treba da govori gradonačelnik Kragujevca. Novinarka koja vodi emisiju „Stvarno stanje“ objašnjava za Cenzolovku da joj je još ostalo da ih moli da gostuju na ovoj televiziji, ali pita se gde je onda granica između profesionalnog informisanja javnosti i poniženja profesije.

Međutim, takav argument može da opravda činjenicu da su na Kanalu 9 emitovana samo tri priloga posvećena Srpskoj naprednoj stranci (i to kada su u poseti gradu na Lepenici bili ministri Nebojša Stefanović, Željko Sertić i Nikola Selaković, budući da naprednjaci nisu ni imali drugih aktivnosti), ali ne i to što su predstavnici jedne opcije gostovali tri puta, a ostali samo po jednom.

Zaobilaze ga naprednjaci: Kanal 9

Zaobilaze ga naprednjaci: Kanal 9

Svakom ministru po emisija

S druge strane, ako bismo izuzeli činjenicu da je Radio-televizija Kragujevac ponovo prenosila mitinge SNS-a iz gradova širom Srbije (Pirot, Novi Sad i Pančevo), oni ove nedelje mogu da se pohvale da su znatno više pažnje posvetili i opoziciji.

Tako je u dva izdanja „Razgovora s povodom“ predstavljeno čak šest izbornih lista, a varnice su prštale između Dušana Obradovića (DS) i Gorana Kovačevića (SNS), koji su početak emisije iskoristili za međusobne optužbe i prozivke. Ipak, na molbu voditeljke da se drže teme strasti su se smirile, pa su u nastavku razgovora odgovarali na postavljena pitanja i iznosili programske ciljeve stranaka koje zastupaju.

I taman kada je RTK zaslužila pohvalu za neutralno izveštavanje, u grad su stigli već pomenuti ministri. Svaki od njih je u pratnji gradonačelnika posetio značajnu gradsku instituciju iz svog resora, pa su vesti na obe kragujevačke televizije počinjale dobro poznatim rečima „Danas je u pratnji gradonačelnika Radomira Nikolića ministar posetio…“.

RTK je ponovo prenosila mitinge SNS-a iz gradova širom Srbije, ali ove nedelje mogu da se pohvale da su znatno više pažnje posvetili i opoziciji

Zbog ovakvog vida skrivenog marketinga, prošlonedeljna izjava gradonačelnika da u Kragujevcu neće voditi kampanju pada u vodu, jer ne samo da je u svim prilozima bio u kadru već je održao i prikladan govor o tome kako je bitno da postoje dobri i harmonični odnosi između lokalne i republičke vlasti, kao i da je grad u prošlim vremenima nazadovao upravo zahvaljujući sukobu na toj relaciji.

Ipak, najznačajnije u izveštavanju ove medijske kuće jeste to što su u danima kada su ministri bili u poseti Kragujevcu uvođene vanredne emisije: tako je Željko Sertić dobio 60 minuta da govori o novoj industrijskoj zoni „Feniks“, koja u grad treba da privuče veliki broj stranih investitora, a Nikola Selaković o novom zatvoru koji će se graditi u Kragujevcu.

Standardno, emisija „U fokusu“ je izgleda rezervisana za gradonačelnika Nikolića, s tim što mu se ove nedelje pridružio ministar Nebojša Stefanović. Oni su govorili o novom načelniku policije, bezbednosti u gradu, a Kragujevčani su dobili i upozorenje da će na dan izbora u svim gradovima patrolirati posebne jedinice policije koje neće dozvoliti „prekrajanje izborne volje građana“.

Da li ovonedeljna izveštavanja kragujevačkih televizija znače da su se one pod uticajem vlasničke strukture ili iz drugih navedenih razloga jasno opredelile po principu vlast – opozicija ili su samo bile uslovljene trenutnim prilikama, videćemo već sledeće, ujedno poslednje nedelje izborne kampanje.

Vanredna izdanja: Stefanović u fokusu na RTK

Vanredna izdanja: Stefanović u fokusu na RTK

KRAĆA I DUŽA VERZIJA ISTOG

Prvi incident u izbornoj kampanji na teritoriji Kragujevca dogodio se u ponedeljak 11. aprila, kada su aktivisti SNS-a napadnuti u naselju Bubanj. Nepoznati počinioci rasturili su štand ove partije i pobacali promotivni stranački materijal. Obe kragujevačke televizije izvestile su o ovom događaju u svojim centralnim informativnim emisijama, u delu posvećenom izborima, ali vidna je razlika u pažnji koju su mu posvetile.

Kanal 9 je u jednom prilogu izvestio o napadu, ali i o činjenici da su aktiviste posetili gradonačelnik Radomir Nikolić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok su na Radio-televiziji Kragujevac istim povodom emitovana dva priloga. U jednom je odbornica SNS-a objašnjavala šta se desilo tok podneva u naselju Bubanj, a zanimljivo je da je kao očevidac događaja predstavljen kandidat ove stranke za odbornika na predstojećim izborima.

Drugi prilog bio je posvećen ministru Lončaru, koji je istakao da u SNS-u neće reagovati na mržnju, dok je gradonačelnik Kragujevca istakao da je napad uzrokovan strahom političkih protivnika jer su svesni da će izgubiti izbore.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga, lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? Tokom predizborne kampanje, o ovim temama za Cenzolovku pišu novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend