17. dec 2016.

Facebook počinje označavati lažne vijesti

Facebook je najavio nove mjere za zaustavljanje širenja lažnih vijesti na svojoj utjecajnoj mreži, i to kao odgovor na sve veći pritisak u borbi protiv zloupotreba koje su se pojavile tijekom predsjedničkih izbora SAD

Facebook će tekstove označavati i kao "sporne", foto: Shutterstock

Facebook će tekstove označavati i kao „sporne“, foto: Shutterstock

Facebook je 15. decembra saopćio da će njegovi korisnici moći označiti lažne članke na njihovim vijestima kao prijevaru, a također će se i više surađivati s organizacijama poput Snopesa, ABC vijesti i Associated Pressa kako bi se provjeravala autentičnost članka.

Ako takve medijske organizacije identificiraju priču kao krivotvorinu, Facebook obećaje da će takvi tekstovi biti označeni kao „sporni“, te će im se dodavati link na članak koji objašnjava zašto je donesena takva odluka.

Tvrtka s nekih 1,8 milijardi korisnika diljem svijeta, će takvu priču spuštati niže na svojim vijestima, a nakon što jednom bude označena kao lažna nema šanse da se pomakne na značajnije mjesto u pregledu vijesti.

Potpredsjednik Facebooka Adam Mosseri je rekao da će se fokusirati na „najgore od najgorih“, na one koji „šire laži radi vlastite koristi“.

Prije nekoliko tjedana glavni direktor firme Mark Zuckerberg je kazao da je naprosto „luda ideja“ da su lažne ili obmanjujuće vijesti na Facebooku pomogle Donaldu Trumpu da pobijedi na američkim predsjedničkim izborima 8. studenog.

Osude konzervativnih autora

Prije izbora, među mnogim lažnim vijestima koje su se pojavile na Facebooku moglo se vidjeti da „papa Franjo podržava Trumpa, a da je savezni agent koji je istraživao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton pronađen mrtav“.

Istraživanje koje je rađeno na Državnom sveučilištu u Washingtonu je otkrilo da je priča o mrtvom agentu američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) podijeljena tisuću puta više nego stvarni tekst koji je istodobno objavljen u važnim medijima.

„Da stvari budu jasnije, ukoliko uspoređujete najbolje tekstove koje su objavili Boston Globe, Washington Post, Chicago Tribune i LA Times, njih je pročitalo tek pet posto onih koji su pročitali lažnu priču“, napisao je autor istraživanja profesor Mike Caulfield na svom blogu.

I dok oni koji se bore za istinu i medijsku profesionalnost pozdravljaju odluku Facebooka, neki konzervativni autori sa krajnje desnice to osuđuju i nazivaju pokušajem da se umanji značaj takozvanih altenativnih news portala.

„U prijevodu – grupa nevjerojatno pristranih lijevih portala će sahraniti drugačije mišljenje“, napisao je na svom Twitteru Paul Joseph Watson, glavni urednik ekstremno desnog internet portala „Infowars“.

1 komentar za: “Facebook počinje označavati lažne vijesti

  1. namćor

    Kako da zaštitim svoje carstvo laži? Najjednostavnije je proglasiti sve, što se ne uklapa u „moju istinu“ lažima! I još, ako imam monopol da o tome odlučujem…ništa lakše! Sada su izmislili novi termin „fake news“. A zadnjih 50 godina su igrali kako im Rokefeler naredi i pisali, ne „fake news“, već totalne obmane! I kada se u tom tunelu laži pojavila, bar daleka, svetlost istine, opet je oni pretvaraju u svetla voza koji ulazi u tunel i juri ka nama. U stvari, SVI oni su „fake news“. I KO JE TAJ ko određuje šta je „fake“ a šta „true“ news? Toliko providna manipulacija. Ali, velika većina ispranih mozgova će to prihvatiti kao olakšanje…eto, konačno istine….A istina, qrva jedna, nikako da pokaže svoje lice.

    08. мар 2017. at 18:32

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend