05. jun 2023.

Kako novinari mogu da koriste nove vizuelne tehnike za kreiranje viralnih priča?

Emodžiji, mimovi i gifovi: možete da ih šaljete u porukama na dnevnoj bazi, ali da li ste znali da ih takođe možete koristiti u svom izveštavanju da biste povećali angažovanje?

Ovi noviji oblici vizuelnog novinarstva mogu pomoći da se proširi istina i dopre do veće publike u današnjem medijskom ekosistemu u kojem se lažne informacije previše lako šire.

„Veoma je lako odbaciti [vizuelne] jezike ako ne znate mnogo o njima, jer spolja mogu izgledati jednodimenzionalno. Zapravo, postoji mnogo složenosti, bogatstva i kreativnosti“, rekao je Pol Bredšo, onlajn novinar i bloger koji vodi master program iz novinarstva podataka na Univerzitetu Birmingem Siti.

Na sesiji Globalnog samita ICFJ osnaživanje istine, Bredšo je pričao o novim načinima na koje novinari mogu da koriste vizuelni materijal u svom izveštavanju, i ponudio savete i tehnike za njihovo korišćenje da angažuju čitaoce. U nastavku je nekoliko ključnih zaključaka.

Emodžiji

Mnogi ljudi danas koriste emotikone za brzo prenošenje poruka ili kada same reči nisu toliko efikasne. Mogu se koristiti bukvalno, ili za prenošenje emocija, kao ocene – poput „💯“ – ili kao poziv na akciju, poput emodžija sa strelicama koje pokazuju na link.

Na primer, HuffPost UK je koristio emodžije na društvenim mrežama i u puš obaveštenjima da ukaže na prirodu priče ili emocije iza nje, bilo da je srećna ili tužna. Ova taktika omogućava čitaocima da unapred znaju o čemu će priča biti i može da ih više privuče. Priča o štenetu, na primer, može imati koristi od emodžija šteneta kada se promoviše.

Bredšo je istakao projekat zajedničkog izveštavanja, Viral Facts Africa, koji je koristio emodžije i druge nove tehnike vizuelnog novinarstva da bi se suprotstavio dezinformacijama o COVID-19 na društvenim mrežama.

Da biste poboljšali pristupačnost, razmislite o korišćenju samo jednog ili dva emodžija istovremeno. Najbolje je uraditi tako, jer kada čitač ekrana, koji omogućava slepim ili slabovidim osobama da čitaju tekst na mreži, identifikuje emodžije, on čita opis svakog od njih. Kao rezultat toga, važno je da ga ne preopterećujete sa previše odjednom. Uverite se i da unapred podešeni pročitani opis emodžija odgovara nameravanoj poruci.

Gifovi

GIF-ovi – kratki, animirani isečci, još su jedna viralna tehnika pripovedanja koja može povećati angažman i boriti se protiv dezinformacija onlajn. Interna studija koju je sproveo Tviter pokazala je da su tvitovi sa GIF-ovima dobili 55% više angažovanja od onih bez njih.

Slično kao u pokretnim slikama u novinama iz univerzuma Hari Potera, primetio je Bredšo, GIF-ovi se mogu koristiti na društvenim mrežama, u vestima i još mnogo toga. Za jednu interaktivnu priču o kineskim vojnim vežbama u blizini Tajvana, Birmingham Eastside, lokalna novinska kuća u Velikoj Britaniji, pretvorila je seriju snimaka ekrana mape u GIF kako bi strateški angažovala korisnike na Tviteru.

Flourish je besplatni alat za vizualizaciju podataka i storiteling koji je dostupan novinarima. Alat ima ugrađene šablone za kreiranje GIF-ova, poput bar-čartova koji animirano pokazuje vrednosti tokom vremena. Flourish takođe ima opciju „napravi priču“ ili projekciju slajdova grafike. Oni mogu biti snimci na ekranu i pretvoreni u GIF-ove.

Mimovi

Mimovi, termin skovan 1970-ih, prvobitno se odnosio na ideje koje postaju široko rasprostranjene ili popularne. Danas se uglavnom odnosi na isečke sadržaja, često vizuelnog, koji se dele i brzo šire na mreži.

Mimovi obično koriste narativne strukture i imaju sopstvenu gramatiku i pravila, objasnio je Bredšo: „Jednom kada to razumete, možete početi da ih koristite da biste pričali priče na način koji je, opet, veoma prodoran, veoma sažet [i] veoma prepoznatljiv.”

Zlonamerni akteri često koriste mimove za širenje dezinformacija. Fektčekeri mogu da se suprotstave ovim lažnim narativima koristeći istu taktiku, rekao je Bredšo. Španska organizacija za proveru činjenica Maldito Bulo koristila je mimove u svom izveštavanju o katalonskim regionalnim izborima 2017. godine, u obliku provera činjenica koje su postavili direktno na društvene mreže.

Danas postoje različiti katalozi i generatori mimova onlajn. Na primer, korisnici mogu da prave mimove ili da pregledaju postojeće na Cheezburger Meme Generatoru da vide koji bi mogao biti popularan ili često korišćen.

Tekst kao vizual

Pretvaranje teksta u vizuelni prikaz je još jedna taktika koju novinari mogu koristiti da bolje angažuju čitaoce. Elementi priče mogu se pretvoriti u sadržaj za deljenje koji privlači širu publiku. Na kraju krajeva, čitaoci obrađuju vizuelne elemente brže nego tekst, primetio je Bredšo.

Pretvaranje ključnih citata i brojki u grafiku prilagođenu društvenim mrežama može privući čitaoce koji obično ne posećuju veb stranicu novinske kuće. „Mnoge od ovih tehnika vizuelnog pripovedanja mogu postojati samo na društvenim mrežama“, rekao je Bredšo, dodajući da je Canva posebno korisno sredstvo koje koriste mnogi novinari.

Razmislite i o korišćenju ilustracija. PBS serijal „Blank on Blank“ kreirao je video sadržaj dodavanjem ilustracija svojim audio intervjuima. „To je ilustracija principa da ako imate malo zvuka, umesto toga možete da ga pretvorite u seriju slika“, rekao je Bredšo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend