05. jun 2023.

Vlasti u Senegalu ukinule pristup mobilnom internetu zbog nasilnih protesta

Vlada Senegala je ukinula pristup mobilnom internetu u određenim oblastima zemlje zbog smrtonosnih protesta, u kojima su poruke koje su "subverzivne i pune mržnje" objavljene onlajn, navodi se u saopštenju objavljenom u nedjelju, 4. juna.

Tu zapadnoafričku zemlju već tri dana potresaju nasilni protesti u kojima je poginulo 16 osoba, što su najteži neredi u toj zemlji posljednjih decenija.

Prošle sedmice, vlada je ograničila pristup određenim platformama za slanje poruka, ali su mnogi mogli da zaobiđu zabranu pristupu VPN-ovima (virtuelne privatne mreže), koji maskiraju lokaciju korisnika.

U nedjelju su proširili ograničenje, uključivši u njega sve podatke koji idu putem mobilnog interneta u određenim oblastima i u određeno vrijeme, navodi se iz vlade.

Nije precizirano o kojim se oblastima radi, ni o kojim vremenima, ali petoro Reutersovih reportera u glavnom gradu Dakaru nisu mogli da pristupe internetu bez wi-fi veze u nedjelju popodne, u doba kada se uobičajeno zahuktavaju protesti.

Jedan od povoda za nerede je sudska presuda od četvrtka, popularnom opozicionom lideru Osmanu (Ousmane) Sonku, zbog optužbi za silovanje od prije dvije godine.

Njegove pristalice tvrde da je tužilaštvo politički motivisano, a on je sve poricao.

U četvrtak je oslobođen krivice za silovanje, ali proglašen krivim u odsustvu za korumpiranje maloljetne osobe, te osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Kazna bi mogla da ga spriječi da se kandiduje na predsjedničkim izborima zakazanim za februar, a demonstranti su ga poslušali nakon poziva da „izazovu“ vlasti u Senegalu.

Demonstrante je takođe razljutilo odbijanje predsjednika Makija Sala (Macky Sall) da odbaci mogućnost kandidovanja za treći mandat, u državi gdje su predsjednici ograničeni na dva mandata.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend