22. maj 2017.

Osnivač Tvitera: Internet nije učinio svet boljim

Evan Vilijams osnivač Tvitera i suosnivač Blogera, u intervjuu Njujork tajmsu, rekao je da Internet više ne funkcioniše.

„Internet je uništen“, rekao je. To veruje već nekoliko godina, ali sada, kako kaže, sve postaje još gore. „I to je jasno velikom broju ljudi“, dodaje.

Ljudi koriste fejsbuk da prikazuju ubistva, prebijanja i samoubistva, a Tviter je leglo zloubotreba koje ne mogu da se zaustave. Nezaustavljive su i lažne vesti, bilo da su plasirane iz ideologije ili radi profita. Četvoro od deset odraslih korisnika interneta u poslednjim istraživanjima navodi da su bili uznemiravani „onlajn“.

„Verovao sam da kada svi budu mogli da govore slobodno i razmenjuju informacije i ideje, da će svet automatski biti bolje mesto za život. Pogrešio sam“, kaže Vilijams.

Problem sa internetom je, ocenjuje on, to što nagrađuje ekstreme. „Na primer, vozite se automobilom i vidite sudar. Naravno da ćete pogledati. Svako pogleda. Internet shvati da to znači da svi traže više sudara, pa pokušava da im ih obezbedi“, objasnio je.

Vililjams sada ima cilj da preokrene stanje i „počisti nered“ na interentu. Njegov plan je da definiše novi model medija u svetu koji sve teže funkcioniše pod težinom lažnih vesti i bezvrednih sadržaja.

Zbog toga je kreirao platformu za komunikaciju, pod nazivom Medijum. Ta platforma treba da bude „snaga dobra“. „Divno mesto za čitanje i pisanje, i još ponešto. Reči će biti glavne“, kazao je Vilijams.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend