23. apr 2022.

U Evropi prvi smo počeli masovnu imunizaciju

Zamenik gradonačelnika o vakcinaciji (Izvor: TV Hepi, 18. april 2022.) (NEISTINA)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tokom nedavnog jutarnjeg gostovanja, komentarišući zatvaranje punkta na Sajmu, izjavio je usput da je Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je počela masovnu imunizaciju:

„I da nismo imali Sajam, mi ne bismo mogli da sprovedemo tog januara prošle godine početak te masovne imunizacije, koja kao što sami znate, je počela u Evropi u Srbiji. Mi smo prva zemlja koja je počela masovnu imunizaciju.“  (Izvor: TV Hepi, 18. april 2022.)

Vesić je već govorio slične stvari, ističući visoko mesto Srbije u “trci” sa vakcinama. U januaru prošle godine rekao je da je Srbija treća u Evropi počela vakcinaciju protiv kovida 19što smo ocenili kao neistinu. Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je tada da 19. januara počinje masovna vakcinacija stanovništva.

Kao što se može videti u medijskim izveštajima, a Istinomer je već pisao: prva država na svetu u kojoj je počela vakcinacija protiv kovida 19 je Rusija, koja koristi svoju vakcinu “Sputnjik V”. Velika Britanija je prva evropska država koja je otpočela imunizaciju Fajzerovom vakcinom. Još jedna država je počela vakcinaciju pre Srbije – Švajcarska. 

Kada je reč o Evropskoj uniji, Fajzerova vakcina je tamo odobrena 21. decembra, a prve doze u države članice stigle su 26. decembra. Pojedine članice već su 26. decembra upotrebile prve doze. To su: Nemačka, Mađarska i Slovačka. Već narednog dana prve doze Fajzerove vakcine date su i u državama EU: Austrija, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Kipar, Estonija, Češka, Danska, Finska, Grčka, Italija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska.U Belgiji, Letoniji i Luksemburgu prve vakcine date su 28, a u Irskoj 29. decembra.

Dakle, u Evropi prvi sa programom masovne vakcinacije počeli su u Velikoj Britaniji početkom decembra 2020. godine. Njih je narednih sedmica pratio niz država u Evropskoj uniji. Tako da i za ovu nepreciznu izjavu, Goran Vesić dobija ocenu – neistina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend