11. apr 2016.

17 godina od ubistva Slavka Ćuruvije: Moraju se otkriti i nalogodavci

Ljiljana Smajlović i Vukašin Obradović tokom obeležavanja 17. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije

Ljiljana Smajlović i Vukašin Obradović tokom obeležavanja 17. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije

„Imamo ne samo zakonsku već i moralnu obavezu prema porodici, čitavoj novinarskoj zajednici i društvu u celini da se rasvetli ovaj tragični događaj, kao i da se drugi slučajevi stradanja novinara privedu pravdi“, rekao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na obeležavanju godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Nekoliko desetina kolega, prijatelja i poštovalaca Slavka Ćuruvije okupilo se danas na mestu njegovog ubistva u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu, da obeleži 17. godišnjicu smrti vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin. Među prisutnima, koji su polaganjem venaca i paljenjem sveća podsetili na ovaj tragičan događaj, bili su i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, ministar za informisanje i kulturu Ivan Tasovac, kao i predsednik Komisije za ispitivanje ubistava novinara Veran Matić.

Imam lični dug prema Ćuruviji, jer sam mogla da pišem šta mislim i ono u šta verujem. Srpsko novinarstvo mu duguje mnogo (Ljiljana Smajlović)

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u pasažu ispred zgrade u kojoj je živeo. Suđenje za ovo ubistvo je u toku, a na optuženičkoj klupi su bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, rezervista RDB-a Miroslav Kurak i Ratko Romić, glavni obaveštajni inspektor Druge uprave RDB.

„Ubistvo Slavka Ćuruvije nije obično ubistvo. To je hronika jednog vremena u kome je bilo dozvoljeno ubistvo jednog novinara“, rekao je Vukašin Obradović posle polaganja venca ispod spomen-ploče posvećene Ćuruviji.

„Nisam zadovoljan brzinom procesa i pažnjom javnosti. Sudski proces mora dati odgovor šta se tačno desilo tog 11. aprila“, naglasio je Obradović i dodao da ne treba otkriti samo ubicu, već i nalogodavca.

Ljiljana Smajlović je rekla da je Ćuruvija ubijen baš zbog načina na koji se bavio novinarstvom i da svi novinari u Srbiji imaju moralnu obavezu prema njemu.

„Imam lični dug prema njemu, jer sam mogla da pišem šta mislim i ono u šta verujem. Srpsko novinarstvo mu duguje mnogo. Slava mu“, rekla je Smajlovićeva.

Ivan Tasovac se složio sa prisutnima da je bezbednost novinara jedan od prioriteta Vlade Srbije i da je interes Ministarstva da počinioci budu kažnjeni, ali i da se otkrije politička pozadina ubistva.

„Imamo ne samo zakonsku već i moralnu obavezu prema porodici, čitavoj novinarskoj zajednici i društvu u celini da se rasvetli ovaj tragični događaj, kao i da se drugi slučajevi stradanja novinara privedu pravdi. Zaštita novinara biće važno pitanje u pristupnim pregovorima Srbije sa EU u okviru poglavlja 23“, najavio je Tasovac.

Veran Matić je kazao da je zadovoljan sudskim procesom koji je u toku, ali ne i njegovom dinamikom. Naglasio je da bi želeo da vidi opipljive dokaze i posebno hvatanje Miroslav Kuraka, koji je u bekstvu i koga optužnica tereti da je ubio Ćuruviju ispalivši u njega dva rafala.

Skupu su prisustvovali i poverenik za informacije Rodoljub Šabić, ombudsman Saša Janković, poznati novinari Miloš Vasić, Đorđe Vlajić, Gordana Suša, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i drugi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend