11. apr 2016.

Jelena Ćuruvija: Optuženi imaju dozu samopouzdanja

"Ja ni u jednom trenutku nisam čula 'izvini' zato što je on bio ministar informisanja u tom trenutku i doneo taj zakon koji je uništio mog oca. Nisam čula 'izvini' niti od njega, niti od Dačića niti od našeg aktuelnog predsednika."

Nisam zadovoljna sudskim postupkom, kaže ćerka ubijenog novinara. – U Srbiju se vratio Dragan Filipović da spreči osuđujuću presudu, smatra Vuk Drašković

Danas se navršava 17 godina od kada je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik i glavni urednik listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin”. Njegova porodica ali i javnost još čekaju da čuju konačan odgovor pravosuđa na pitanje ko ga je i zašto ubio, ali prvostepeni postupak, sudeći prema dosadašnjem toku, neće skoro biti okončan.

Ćuruvija je usmrćen sa više hitaca iz pištolja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u haustoru zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici. Specijalni sud vodi postupak protiv Radomira Markovića, bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije, Milana Radonjića, tadašnjeg načelnika beogradskog centra DB, kao i dvojice bivših pripadnika Ratka Romića i Miroslava Kuraka. U optužnici piše da je kriminalna grupa koja je likvidirala Ćuruviju osnovana u cilju „očuvanja političke vlasti i moći i ograničenja slobode medija, po nalogu N. N. Osoba iz najviših struktura vlasti”.

Proces je počeo u junu prošle godine, a kako je na prošlom suđenju rekla sudija Snežana Jovanović, koja predsedava veću, postupak je stigao do polovine.

Sudsko veće saslušalo je radnike beogradskog centra DB-a koji su bili angažovani na tajnom praćenju i prisluškivanju Ćuruvije. Oni su posvedočili da je Ćuruvija praćen nekoliko dana pre ubistva u okviru akcije pod šifrom „Ćuran”, kao i da je prisluškivan njegov telefon. Posle deset meseci suđenja, Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara nije zadovoljna dosadašnjim tokom postupka.

– Na spisku je 90 svedoka i čini mi se da će suđenje trajati bar dve godine. Stiče se utisak u sudnici da neki od ovih svedoka nisu bili neophodni, ali tužilac zna odgovor jer ih je on predložio. Mislim da proces ide sporo, iako je u poslednjih nekoliko meseci donekle ubrzan. Atmosfera je ono što meni najviše smeta. Bila sam svedok i jednom sam pratila suđenje. Optuženi imaju dozu samopouzdanja. Ne mogu da kažem da sam zadovoljna i svi očekujemo da vidimo kako će se postupak odvijati do kraja, rekla je za „Politiku” Jelena Ćuruvija.

ZVANIČNO BEZ ODGOVORA O POVRATKU FILIPOVIĆA

Za „Politiku” je nedavno nezvanično potvrđeno da se Dragan Filipović Fića, nekadašnji radnik Državne bezbednosti, vratio u Srbiju posle osam godina boravka u Kini, a sve češće se njegov dolazak povezuje sa slučajem „Ćuruvija”. Međutim, sagovornik „Politike” koji je učestvovao u istraživanju slučaja Ćuruvija nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje glasine da se Filipović vratio da bi svedočio u pomenutom slučaju.

D. S. V.

Ona ukazuje da se svedoci koji su do sada saslušani uglavnom ne sećaju bitnih stvari, pravdajući se protokom vremena.

– Možemo reći da je prošlo mnogo, ali s druge strane možda oni još osećaju srah i mislim da to ne treba zanemariti. To je strah od optuženih ili strah od državne bezbednosti – navodi naša sagovornica.

Vuk Drašković, predsednik SPO kaže u razgovoru za naš list da se Dragan Filipović, zvani Fića nedavno vratio u Srbiju sa ciljem da spreči osuđujuću presudu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

– Još 1999. i 2000. godine, ekspertski tim SPO, koji je vodio istragu o četvorostrukom ubistvu na Ibarskoj magistrali, otkrio je da je Dragan Filipović Fića bio spiritus movens Radonjićevog beogradskog resora DB i glavna spona sa Legijom i „crvenim beretkama”. Bio je sa Legijom, u istom džipu na Ibarskoj magistrali. Rukovodio je terorističkim napadima na predajnike TV Studio B, premlaćivanjem tehničara i ometanjem programa svaki put kada bi Studio B istraživao zločin na Ibarskoj magistrali i ubistvo Slavka Ćuruvije. Pobegao je u Kinu posle ubistva Zorana Đinđića. U Šangaju je objavio i knjigu u kojoj nije krio svoju ulogu savetnika za političke likvidacije „unutrašnjeg neprijatelja”. Iz Kine je odlazio i do Mirjane Marković u Moskvu – kaže lider SPO.

Drašković ocenjuje da se Filipović vratio u Srbiju sa ciljem da spreči da neko od optuženih progovori.

– Teško je ne povezati Filipovićev povratak sa strateškim ciljem nikad moćnije mreže DB-a iz Miloševićevog vremena da se osiguraju oslobađajuće presude za Milana Radonjića, Ratka Romića, Mikija Kuraka i Stevana Bastu zbog ubistva Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. i pripremanja budvanskog atentata na mene u junu 2000. godine. On zna sve, zna svačiju ulogu u zločinima, može da zapreti svedocima, a zna i za tajne spone DB sa sudijama. Osuđujuće presude ne smeju da se dogode, jer bi neko od osuđenih, gotovo izvesno, zatražio status svedoka saradnika, pa bi još mnogi iz te piramide zločina bili optuženi i osuđeni. Među njima, verovatno, i sam major Fića, savetnik za politička ubistva – kaže Vuk Drašković za „Politiku”.

U nastavku postupka, treba da svedoči ključni svedok tužilaštva Milorad Ulemek Legija, kao i bivši čelnici DB i BIA Jovica Stanišić, Franko Simatović, Milorad Bracanović, Goran Petrović, Zoran Mijatović, zatim policajci Rodoljub Milović i Slaviša Softić, kao i novinari Milorad Vučelić, Hadži Dragan Antić, Miroslav Marković i drugi svedoci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend