13. okt 2019.

Advokat uhapšenog radnika Krušika za N1: Optužbe besmislica, svi dokazi oduzeti

Dok su se novinari istraživači bavili dokumentacijom iz valjevskog Krušik o poslovima s oružjem, o čemu je pisao i međunarodni portal Arms Watch, radnik te fabrike od kojeg su dokumenta i potekla, uveliko je bio iza rešetaka. Vest o hapšenju 35-godišnjeg A.O. bila je pod velom tajne skoro mesec dana. Advokat uhapšenog radnika za N1 kaže da su optužbe koje stavljaju na teret njegovom klijentu besmislice.

Policija kojom rukovodi ministar Nebojša Stefanović, uhapsila je radnika „Krušika“ osumnjičenog da je novinarima dostavio dokumenta koja pokazuju da je upravo ministrov otac učestvovao u trgovini oružjem, kojom je ta fabrika oštećena.

Prema pisanju BIRN-a naoružani specijalci, sa džipovima, uleteli su u krug fabrike 18. septembra, samo tri dana pošto su na jednom bugarskom portalu objavljeni tekst i dokumenta o trgovini oružjem. Ova vest za medije je bila tajna više od 20 dana, sve dok je, iz poverljivih izvora nije otkrio novinar nedeljnika NIN – Vuk Cvijić.

„Način na koji je on uhapšen, da policija tako upadne na njegovo radno mesto, govori i da je tu bilo zastrašivanja drugih ljudi koji rade u Krušiku i koji su svesni šta se tamo dešava. Interesantno je da nema ni reakcije Sindikata, kao da se hapsi teroristička grupa, a ne stručnjak, koji nikada nije imao problema sa zakonom“, napominje Cvijić.

Novinari NIN-a i BIRN-a otkrivaju i da je uhapšeni radnik najpre 48 sati držan u pritvoru, onda mu je određen kućni pritvor, ali posle deset dana, sud uvažava žalbu tužilaštva i 27. septembra šalje ga iza rešetaka u Okružni zatvor u Beogradu.

Njegov advokat Ljubisav Radosavljević kaže da su razlozi za pritvor, koje sud navodi: uticaj na svedoke i da ne ponovi delo – besmisleni, pošto je njegov klijent sve već priznao.

„On više nema bilo šta da uništi ili sakrije, jer svi dokazi su oduzeti i sve je to u nadležnosti tužilaštva i praktično se nalazi kod njih“, kaže Radosavljević.

Branilac radnika Krušika napominje i da njegov klijent nije kriminalac koji odaje poslovne tajne da bi dobio neku korist, već je uzbunjivač javnosti.

„On je praktično svojim radom hteo da pokaže da je poslovanje Krušika, apsolutno neracionalno, zbog građana Srbije, zbog oštećenja budžeta“, dodaje advokat.

Međutim, nejasno je zašto advokat nije odmah zatražio za radnika status uzbunjivača i zašto se javnosti nije obratio tada kada je njegov klijent i poslat iza rešetaka.

Novinar Cvijić napominje i da je interesantno da valjevsku firmu Krušik u ovom slučaju zastupaju pravnici iz advokatske kancelarije, nekadašnjeg direktora Bezbednosno Informativne Agencije, Aleksandra Đorđevića.

„Sve to ukazuje da se zloupotrebljavaju državne institucije u nečemu veoma sumnjivom u trgovini oružjem. Imamo čoveka koji bi u svim civilizovanim državama bio uzbunjivač, ako je on dao ta dokumenta, on je radio u korist svoje firme, da ona ne bude na gubitku i on je uhapšen“, objašnjava novinar NIN-a.

Uhapšeni nisu, niti se ikakva istraga protiv njih vodi oni za koje je uzbunjivač, kako se sumnja, dostavljao dokaze da zarad lične dobiti oštećuju državu. Naime, istraživački novinari navode da je privatni izvoznik GIM kupovao oružje u Krušiku, po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

A da je otac ministra policije, Branko Stefanović, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend