13. okt 2019.

„Uhapsite ministra“, uzvikivali učesnici protesta ispred Centralnog zatvora zbog hapšenja uzbunjivača iz Krušika

„Nisi sam, Aleksa“, „Uhapsite ministra“, „Tata je granata“, neke su od poruka učesnika protesta. Akademik Dušan Teodorović  obratio se policajcima koji čuvaju CZ i pozvao ih da razmisle o tome da će se jednom preispitati svačija uloga u vremenu u kome živimo

Protest ispred Centralnog zatvora (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Stotinak ljudi se odazvalo pozivu Inicijative žena Srbije, Pokreta slobodnih građana, Protesta „1 od 5 miliona“ i Inicijative Ne da(vi)mo Beograd večeras ispred Centralnog zatvora u Beogradu u znak protesta zbog hapšenja A. O., IT stručnjaka fabrike oružja Krušik iz Valjeva.

A. O. je istraživačkim novinarima dao dokumenta koja dokazuju povezanost Branka Stefanovića, oca potpredsednika Vlade i ministra policije Nebojše Stefanovića, sa trgovinom oružjem, koje je u državnoj fabrici kupovao po povlašćenim cenama.

Oni su pred zatvorom, koji je kod ulazne kapije čuvalo pet-šest policajaca, uzvikivali „Nisi sam, Aleksa“, „Uhapsite ministra“, „Tata je granata“…

Okupljenima se obratila Biljana Stojković iz Inicijative žena Srbije koja smatra da je uzbunjivač uhapšen zato što je bio odgovoran građanin i što je javnosti obelodanio ko trguje oružjem po povlašćenim, koruptivnim principima, dok akterima ove afere ništa ne fali – oni su ga, kako je rekla, i uhapsili.

Biljana Stojković smatra da je to potez mafije, kao i da građani treba da imaju poslednju reč, pa ih je pozvala da im se pridruže i narednih dana u 18 sati, na protestu ispred Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici.

Policajcima koji čuvaju zatvor obratio se profesor dr Dušan Teodorović, član Srpske akademije nauka i umetnosti: „Okupljeni nisu nikakvi rušioci, već učesnici građanskog protesta, koji iskreno, iz srca, smatraju da naša zemlja zaslužuje bolje, da ne zaslužuje mafijašku državu. I borićemo se najviše što možemo da slomimo tu mafijašku državu.“

„Ne sumnjajući u vaš patriotizam, u vašu čestitost, u činjenicu da ste dobri ljudi, da imate svoje porodice kojima želite sve najbolje, kao i mi svojim porodicama – ja vas molim da razumete ove ljude koji su došli i da znate da ćemo dolaziti i sutra i prekosutra i da će nas biti sve više – jer ovo mora da prestane! Ovo je jedina zemlja u Evropi koja je zgazila i pravosudni sistem, i tužilaštva, i sudije. Razmislite o jednoj stvari: doći će trenutak kada će da se preispituje svačija uloga u vremenu u kome živimo“, poručio je policajcima ispred Centralnog zatvora akademik Teodorović.

Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu „pravosudnom sistemu u Srbiji koji je umro“.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend