14. okt 2019.

Akademik Teodorović: Ministar Stefanović treba da podnese ostavku, a tužilac da pokrene istragu o trgovini oružjem

„Ja sam šokiran... Na osnovu onog što sam video u medijima, to je očigledno kriminal, koji mora da se istraži do kraja“, kaže za Cenzolovku akademik dr Dušan Teodorović, posle protesta ispred Centralnog zatvora zbog zatvaranja uzbunjivača koji je otkrio potencijalnu korupciju u vrhu vlasti u vezi sa trgovinom oružjem oca ministra policije Nebojše Stefanovića

Profesor dr Dušan Teodorović, redovni član SANU, sinoć se, na protestu ispred Centralnog zatvora u Beogradu zbog hapšenja uzbunjivača A. O. iz fabrike oružja Krušik, kroz metalnu ogradu na kapiji obratio policajcima koji rade u CZ-u, poručivši im da okupljeni građani nisu nikakva rulja: 

„Okupljeni nisu nikakvi rušioci, već učesnici građanskog protesta, koji iskreno, iz srca, smatraju da naša zemlja zaslužuje bolje, da ne zaslužuje mafijašku državu. I borićemo se najviše što možemo da slomimo tu mafijašku državu.“

On za Cenzolovku pojašnjava razloge za ovakvo obraćanje.

Teodorović: Mi idemo u otvorenu diktaturu. Imam dovoljno godina, pa me ovo podseća na režim Augusta Pinočea u Čileu, gde je stradalo 30.000 ljudi. Tamo su ljudi zatvarani na stadionima, bilo je mnogo nestalih. Vidimo šta se događa u Turskoj, gde su osuđivani novinari, profesori univerziteta, slobodnomisleći ljudi…

Ovakva hapšenja predstavljaju indicije da mi možemo da zakoračimo u tom smeru, što je užasno. Ja se kao građanin ove zemlje svim svojim bićem protivim svemu tome i čim sam čuo za ovaj protest, ja sam došao.

Cenzolovka: Upozorili ste, obraćajući se policajcima, i da dolazi vreme kada će se preispitati svačija uloga u vremenu u kome živimo.

Teodorović: Nisam imao nameru da se obratim policajcima na ovom skupu, to je bilo spontano, samo mi je pala na pamet ideja da ti ljudi, koji rade u Centralnom zatvoru, da najveći broj njih uopšte ne zna o čemu se ovde radi. Imao sam potrebu da im to objasnim, da ih informišem i da im kažem da mi nismo nikakva rulja, da smo mi normalni ljudi, građani, koji žele da protestuju protiv ovakvog stanja u zemlji.

Cenzolovka: Kako komentarišete to da je uhapšen uzbunjivač koji je javnost informisao o mogućoj korupciji u vrhu vlasti i to u fabrici koja je u državnom vlasništvu? A o tom hapšenju tužilaštvo nije obavestilo?

Teodorović: Ja sam šokiran. Nemam potpune informacije o tom slučaju, ali imam utisak da on nema adekvatnu pravnu zaštitu. To je prva stvar u kojoj mu treba pomoći, najbolji krivičari ove zemlje u tome treba da se angažuju.

Cenzolovka: Ono što jeste poznato, na osnovu dokumenata koje su objavili BIRN i Arms voč, to je da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića trgovao oružjem koje je dobio po povlašćenim cenama u Krušiku.

Teodorović: Na osnovu onog što sam video u medijima, to je očigledno kriminal, koji mora da se istraži do kraja. U ovom trenutku bi bilo najbolje kada bi potpredsednik Vlade dao ostavku. Ja to ne očekujem, ali bi to uradio svaki potpredsednik vlade i ministar u nekom uređenom društvu. 

Da imamo nezavisan pravosudni sistem, tužilac bi zbog toga pokrenuo istragu, ali ja to od Zagorke Dolovac, nažalost, ne mogu da očekujem. 

1 komentar za: “Akademik Teodorović: Ministar Stefanović treba da podnese ostavku, a tužilac da pokrene istragu o trgovini oružjem

  1. Slobodan

    Pozdravljam g. akdemika. Konacno da se neko javi iz SANU i digne svoj glas protiv korumpiorane drzave. Ocekujem da protiv ovakvog stanja u zemlji oglase i drugi akademici.

    14. окт 2019. at 20:39

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend