02. okt 2023.

ANEM osudio pretnju poslanika Radomira Lazovića RTS-u

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudila je prvog oktobarskog dana pretnju Radomira Lazovića, poslanika Zeleno-levog fronta, koji je na protestu ispred zgrade republičkog javnog medijskog servisa RTS-a, održanog 30. septembra, ofarbao tablu javnog servisa u pink boju izgovarajući rečenicu "Smatrajte ovo upozorenjem“.

Lazović je prešao granicu koja odvaja politički aktivizam od potencijalnog ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, saopštio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Kako prenosi ANEM, Lazović je, na opozicionom protestu ispred zgrade RTS-a, izjavio: „Imamo jednu malu poruku za RTS – mi želimo da radite u interesu građana. Ne želimo da budete Pink. Vidimo da ste postali Pink, a to ne želimo. Smatrajte ovo upozorenjem“.

„ANEM godinama dosledno ukazuje da Radio-televizija Srbije ne ispunjava odredbe Zakona o javnim medijskim servisima, ali to međutim, ne daje za pravo nikome, pa ni poslaniku Lazoviću, da farba RTS tablu u pink boju, uz preteću rečenicu „Smatrajte ovo upozorenjem““, rekao je Matić.

ANEM podseća „poslanika Lazovića da njegova poslanička grupa, uz pomoć drugih predstavnika opozicije, iz njima znanih razloga, još uvek nije iskoristila mogućnost koju im daje član 16. Zakona o elektronskim medijima koji reguliše proceduru prestanka mandata članova Saveta REM na osnovu razrešenja“.   

„Naime, Narodna skupština može većinom glasova, na predlog najmanje 20 narodnih poslanika, razrešiti člana Saveta ako između ostalog „utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost…“, saopštio je Matić.   

Savet REM bira članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije koji imenuje i razrešava generalnog direktora javnog medijskog servisa čija se ostavka traži. 

Imajući to u vidu, smatramo, kako kaže Matić, da zapaljive i upozoravajuće reči u vreme naraslih društvenih tenzija nisu prihvatljive jer mogu da dovedu do potencijalnih novih pretnji i mogućih žrtava. 

„Ovo se posebno odnosi na nosioce izvršne vlasti, od predsednika, članova vlade, poslanika u parlamentu. Svih onih koji imaju najveću moć u zemlji. ANEM principijelno zastupa stav da niko nikome ne sme da prati i upućuje ovakvu vrstu upozorenja“, rekao je on. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend