17. jun 2022.

ANEM traži da državni organi zaštite bezbednost vlasnice i novinara OK radija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), u svom današnjem saopštenju zatražila je odlučnu i hitnu akciju svih nadležnih državnih organa, a posebno i lokalnih vlasti u Vranju, kako bi se zaštitila kako lična bezbednost vlasnice, zaposlenih i novinara OK Radija iz Vranja, od ponovljenih napada i pretnji kojima su izloženi već mesecima, tako i njihovo pravo da se slobodno, bez pritisaka i straha za ličnu bezbednost, bave svojim, medijskim poslom i izveštavaju o stvarima o kojima javnost ima interes da zna.

OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru ove medijske kuće, obezbeđujući, sa jedne strane, prihode za opstanak medija, a sa druge, i prostor za kulturne i druge događaje, izloženi su mesecima ozbiljnim napadima i pretnjama. Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavljivala investitora koji uz njihov objekat gradi bez potrebnih dozvola. Inspekcija je nelegalne radove obustavljala, a pre nešto manje od dva meseca, trojica maskiranih huligana su tokom noći polupala veći deo stakala na izlogu kafea No Comment. Nadzorne kamere su incident snimile, ali je vlasnici radija iz tužilaštva poručeno da zbog male materijalne štete koja je pričinjena, počinioce ne mogu da gone po službenoj dužnosti. Potom se dogodio novi incident kada je jedna osoba sa kantom farbe na leđima ušla u prostorije kafića i, u vreme kada nije bilo gostiju, isprskala belom farbom celokupan inventar i unutrašnjost objekta. Potom je u kafe ušla i druga osoba i uključila spikerfon na svom telefonu, preko koga je treće lice pretilo zaposlenima. Dva lica koja su ulazila u kafe, policija je identifikovala, i protiv njih je pokrenut postupak, a pojedini zaposleni su prepoznali glas koji im se obratio preko telefona, kao glas Dejana Nikolića Kantara, višestruko osuđivanog vlasnika lanca kockarnica i građevinskog investitora.

Bez obzira na pokrenuti postupak, pritisci i napadi nisu se zaustavili, pa je tako pre desetak dana, OK Radiju preko noći, sa spoljne strane, zazidan prozor jedne od kancelarija. Na posletku, i nimalo slučajno samo dan pre zakazanog davanja iskaza u tužilaštvu vlasnice i zaposlenih u OK Radiju, valjda kako bi uticao na iskaz koji bi oni u tužilaštvu mogli dati, u kafeu No Comment pojavio se i Dejan Nikolić Kantar lično. Da sve bude još čudnije, Nikolić je u ovom trenutku, makar formalno, na izdržavanju kazne zatvora za nasilničko ponašanje, odnosno bacanje kiseline u lice drugom licu, s tim što kaznu izdržava u svojoj kući, sve uz dozvolu da i takav, kućni zatvor, napušta svakodnevno, i po više sati dnevno, radi obilaženja svojih gradilišta, odmora ili relaksacije.

ANEM je u svom saopštenju insistirao kod nadležnih da svi do jednog, odlučno i bez ikakvog daljeg odlaganja, jer je ovo pitanje opstanka uređenog društva, te u krajnjoj liniji i države, preduzmu delotvorne i neophodne mere kako bi se obezbedila lična sigurnost svih i kako bi se sprečilo da investitori nelegalnih objekata, osuđivani vlasnici kockarnica, ili bilo ko drugi, ogoljenim nasiljem i zastrašivanjem sprovode samovolju u zemlji koja pretenduje da bude slobodna, demokratska i uređena država. Ovo tim pre i zato što su na udaru nasilnika u ovom konkretnom slučaju jedna medijska kuća, njena vlasnica, zaposleni i novinari, kojima država mora da obezbedi uslove da rade i izveštavaju slobodno, jer su upravo slobodni mediji, bitna brana samovolji i teroru nasilnika, koja samovolja i terror prete da uruše društvo u celini i zarad svojih interesa, ne prezajući ni od čega, zgaze slobode i prava svih.

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEMa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend