06. jul 2018.

Antonijević: Kućni pritvor određen nezakonito

Nakon jedanaest dana koje je F. J. proveo u pritvoru pod optužbom za širenje panike putem društvenih mreža u vezi kvaliteta vode u Beogradu, neosnovano mu je određena mera kućnog pritvora u trajanju od 30 dana – upozorava direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

On objašnjava da se kućni pritvor određuje kako se delo ne bi ponovilo, a poznato je da čovek ne mora da izađe na ulicu kako bi postavio nešto na Fejsbuk ili Tviter. Zbog toga, Antonijević smatra da se radi o klasičnom zastrašivanju građana.

– Rečeno mu je da ne napušta kuću, kao i da ne sme da koristi mobilni ni fiksni telefon. Određena mu je mera kućnog pritvora od 30 dana, ali se bojim da, što se njih tiče, ona može biti produžavana u nedogled. Pošto je F. J. zaposlen u jednom institutu, oni će zatražiti da mu se omogući da barem može da dolazi na posao, jer on koristi svoj godišnji odmor kako bi sedeo u pritvoru – navodi Antonijević.

On podseća da je F. J. određen kućni pritvor uprkos tome što je izjavio da će ugasiti svoj profil na Fejsbuku, kao i da mu ne pada na pamet da ubuduće koristi društvene mreže.

Podsećanja radi, F. J. je proveo 11 dana u pritvoru, iako je Viši sud morao da u roku od 48 sati izradi odluku po žalbi advokata.


M. D. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend