31. okt 2018.

Neograničen domet laži

U Srbiji nemate slobodne i kredibilne medije, jer su postali sredstvo propagande u službi kreatora lažnih vesti, izjavila je FoNetu novinarka Maja Divac i ocenila da su to ljudi sa najviših državnih funkcija.

Maja Divac (foto: TV Mreža)

Ona je, u okviru serijala razgovora Press Extra, ukazala da je u Srbiji mnogo teže izboriti se sa lažnim vestima, zato što su njihovi kreatori oni koji bi trebalo da budu osnov i polazište za borbu protiv tih vesti.

Po Ustavu i zakonima, oni bi trebalo da zastupaju istinite stavove i da informišu ljude u istinitom i objektivnom duhu, a ne da se vode svojim ličnim interesima, izjavila je Divac novinarki Sandri Krstanović Živković.

Lažne vesti se plasiraju da ne bismo detaljno razmatrali neke „aktuelne goruće probleme“, predočila je Divac i objasnila da se time fokus javnosti pomera na ono što odgovara pojedincima.

Prema njenoj oroceni, drugi problem koji otežava borbu je ogromna konfuzija između uloge medija i onoga šta predstavljaju društvene mreže, koje su danas za javnost često jedini vid informisanja.

Društvene mreže u Srbiji su preuzele ulogu medija, konstatovala je Divac i pozvala se na primere Tvitera i Fejsbuka, gde postoje kredibilne informacije, „ali je problem što uz to dobijete i stavove pojedinaca koji često narušavaju njihovu pozadnost i smisao“.

U Srbiji su lažne vesti prisutne i u tradicionalnim i u onlajn medijima, rekla je Divac, uverena da se borba može uspešno započeti samo ako se medijima vrate kredibilitet i sloboda.

Ona ističe da je Evropa uveliko krenula sa stvaranjem mehanizma koji će omogućiti da se smanji priliv lažnih vesti na društvenim, što oni već relativno uspešno rade.

Razvojem onlajn medija, raznih platformi i društvenih mreža, lažne vesti su postale globalni fenomen i problem, jer su dobile mogućnost širenja velikom brzinom, prelazeći državne granice, rekla je Divac.

Kako je ilustrovala, „vi možete da sedite u jednom kutku zemljine planete i da utičete na ekonomska i politčka zbivanja svuda u svetu“.

Ona je podsetila na američke predsedničke izbore 2016.godine i britanski referendum o Bregzitu i ocenila da su na njihov tok bitno uticale lažne vesti plasirane iz drugih zemalja.

Postoje dokazi da su se u Rusiji razvile fabrike botova zaduženih za pojedine teme, sa zadatkom da u datom momentu reaguju i plasiraju poželjne informacije, ukazala je Divac, koja smatra da je borba protiv lažnih vesti teška, jer je njihov domet neograničen.

„Ono što bi u Srbiji trebalo uraditi jeste da svako krene od pretpostavke da su sve informacije lažne vesti, a među njima će možda naići i na neku koja je istinita“, naglasila je Divac

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend