05. dec 2022.

Apelacioni sud drugi put razmatra žalbe na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije (VIDEO)

Apelacioni sud u Beogradu otvorio je petodnevno zasedanje na kome će odlučivati o žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa i časopisa Evropljanin, gotovo četvrt veka od zločina.

Foto: Cenzolovka

Apelacioni sud je ranije, ali sa Većem u drugačijem sastavu, ukinuo presudu Specijalnog suda i vratilo je na ponovno odlučivanje. Međutim, Specijalni sud je, sa Većem u istom sastavu kao i kod prvog odlučivanja, doneo istu presudu koja mu je bila ukinuta i vraćena.

Prvostepeno su kažnjeni nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti. Tadašnji njen šef Rade Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i šef njenog beogradskog centra Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Apelacini sud je, ukidajući presudu, naveo da je Veće Specijalnog suda prekoračilo optužbu jer je navelo da je u Ćuruviju pucalo n.n. lice, mada su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Romić i Kurak. U presudi su Romić i Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, kvalifikovani kao pomagači. Marković se godinama nalazi u zatvoru, osuđen je u predmetima Ibarska magistrala – atentat na Vuka Draškovića, za ubistvo Ivana Stambolića i za ponovljeni atentat na Draškovića, u Budvi.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da usvoji, ili odbije žalbe, ali i da otvori glavni pretres i na taj način presudi.

„Pre tri godine pročitana je prva prvostepena presuda, nakon toga se Veće povuklo da razmotri žalbe i nakon dva-tri meseca smo na sajtu videli da se prva presuda ukida i vraća na suđenje. Ono je počelo nekoliko meseci kasnije, trajalo je godinu dana. Gubljenje vremena, jer nijedan novi dokaz nije iznet pred prvostepenim većem, efektivnog rada u tih godinu dana je bilo nešto preko 24 sata, broja ročišta su odlagana, imamo večite opstrukcije advokata odbrane, stalna odlaganja. Nadam se da ulazimo u finiš ovog slučaja“, rekla je za N1 Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Ona smatra da je čitav aparat zakazao i da je problematično što je tek pre osam godina podignuda optužnica.

„Toliko daleko od ubistva dokazi se gube, svedoci više nisu sa nama zbog starosti, sve je teže doći do pravde, zato očekujemo da se ovim zasedanjem završi, da osuđeni dobiju zaslužene kazne, da se kao društvo suočimo sa ubistovm koje je obeležilo devedesete godine. Radićemo na istraživanju političke pozadine, ali se plašim da sistem nije u stanju da to uradi, osim ako se ne pojave novi dokazi, ako se ne zađe dublje u arhive. Jedno je ono što znamo, a drugo ono što je dokazivo na sudu“, kaže Stevanović.

Kako smatra, Veće treba da bude svesno da se ovde brani pravosuđe.

„Da dobijemo presudu koja bi poslala poruku da napadi i zločini ne mogu da prođu nekažnjeno i da je državni aparat tu da zaštiti novinarstvo. Napadi i pretnje su česti, sve dok ne počnemo da rigorozno i na vreme rešavamo slučajeve i dolazimo do pravosnažnih presuda, nijedan novinar ni građanin ne mogu da se osećaju slobodno“, smatra ona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend