05. dec 2022.

Tamara Skrozza, Viktor Ivančić i KRIK dobitnici Regionalne nagrade “Srđan Aleksić”

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ su Tamara Skrozza u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal Krik u kategoriji “Za medije”, saopštili su danas organizatori nagrade.

Novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Na ovogodišnji konkurs za dodelu Regionalne nagrade “Srđan Aleksić” stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

“Onu ‘ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja’, objasnio je žiri nagradu za Tamaru Skrozzu, novinarku iz Beograda.

“Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, naveo je žiri.

Portal KRIK žiri je prepoznao je kao “jedan od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji”.

Svečana dodela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove godine podignuta je na regionalni nivo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend