12. dec 2022.

Uručene nagrade “Srđan Aleksić” Tamari Skrozzi, Viktoru Ivančiću i portalu KRIK

Na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci večeras su uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozzi, novinaru iz Hrvatske Viktoru Ivančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić“ Tamara Skrozza dobila je u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal KRIK u kategoriji “Za medije”.

Tu prvu regionalnu novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Viktor Ivančić nije mogao prisustvovati dodeli nagrada, ali je u pismu organizatorima poručio da su naše zajednice uglavnom nacionalne zajednice.

“Naše su zajednice naše tamnice. Nakon 40 godina novinarskog rada, nakon svog tog iskustva ‘služenja zajednici’ dopuštam si patetični ispad da uputim poruku mlađima: Najveći doprinos svojoj zajednici daćete tako da se od nje što oštrije distancirate i predano radite na njenom razjedinjavanju”, poručio je Ivančić.

Dodao je da je ime Srđana Aleksića “ime koje moramo čuvati”, kao i poruku koju ono sa sobom nosi.

“A ta poruka glasi da ništa ne može biti nadređeno ličnoj savesti. Lična savest ne može biti umotana ni u čiju zastavu, ne može biti strpana ni u kakvu uniformu, niti se podvrgnuti bilo kakvim višim imperativima”, poručio je Ivančić.

Dodao je da je Srđan Aleksić odbio da stavi svoj lični moral “pod čizmu Države i Nacije” i za to je platio najvišu cenu.

“Njegov primer, njegovu žrtvu, dužni smo pamtiti, kako bismo bili u stanju odupreti se ideološkim bujicama kojima nas zapisaju,m te svoju ljudskost istrgnutiu iz ralja masovnosti”, kazao je Ivančić.

Tamara Skrozza je poručila da “Srđanovo ime i njegovu ljudskost moramo da pronosimo regionom”.

“Srđan je stradao od istih onih protiv kojih se mi borimo. Ja se nadam da neće proći još dugo vremena dok ih ne pobedimo”, poručila je Skrozza.

Bojana Jovanović je kazala da, iako vlasti u Srbiji pokušavaju da ih zastraše, u tome neće uspeti i KRIK će nastaviti da radi svoj posao i nikada od toga neće odustati.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke rekao je da je suština nagrade da je dobiju oni novinari i mediji koji se “bore za čoveka”.

Na svečanosti je još rečeno da je cilj da se pošalje poruka da je Banjaluka grad koji je otvoren za regionalnu saradnju.

Učesnici su poručili da će se najoštrije usprotiviti svim pokušajima da se ponovo kriminalizuje kleveta.

Tokom dvodnevne manifestacije Edinu Ramuliću, aktivisti za ljudska prava iz Prijedora, uručena je mirovna nagrada “Goran Bubalo”.

Goran Bubalo (1972-2020) bio je mirovni aktivista i direktor Mreže za izgranju mira u Bosni i Hercegovini.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend