07. sep 2020.

Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, predmet vraćen na ponovno suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

 

Viši sud u Beogradu, u kome je doneta prvostepena presuda za ubistvo Ćuruvije (foto: Jana Nikolić / Slavko Ćuruvija fondacija)

U odluci Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, koja je doneta 15. jula, navodi se da je prvostepeni sud „izrekom presude povredio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka“.

Apelacioni sud dalje navodi da je prvostepena presude „nerazumljiva, razlozi presude protivrečni izreci, kao i da u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude“.

„Uvođenjem ’N. N. lica’ u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela, značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se da se u prvostepenoj presudi „ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je N. N. lice postiglo dogovor o lišenju života oštećenog, a na šta se osnovano ukazuje žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog čega se u žalbenom postupku, u tom delu, ne može ispitati pravilnost zaključivanja prvostepenog suda.“

„Istovremeno, uvođenjem N. N. lica u činjenični opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom N. N. licu ili je u pitanju više N. N. lica, da li je isto N. N. lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivičnog dela, ili se radi o različitim N. N. licima“, stoji u odluci Apelacionog suda u Beogradu.

Prvostepena presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije doneta je 5. aprila 2019. godine, a na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, kojem se sudilo u odsustvu. Javne sednice Apelacionog suda na kojem su razmatrane žalbe tužioca i advokata okrivljenih održane su 7. i 8. jula ove godine.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

1 komentar za: “Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, predmet vraćen na ponovno suđenje

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend