09. sep 2020.

Medijska udruženja osuđuju ukidanje presude za ubistvo Ćuruvije

Nakon odluke Apelacionog suda da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije ponovi i da se ukine presuda od ukupno 100 godina zatvora za četvoricu pripadnika resora Državne bezbednosti - nižu se oštre reakcije predstavnika novinarskih udruženja, međunarodnih novinarskih organizacija, Fondacije Slavko Ćuruvija i članova porodice. Evropska federacija novinara saopštila je da je "šokantno na koji način je pravda uklonjena ili odložena".

Iznenađenje, razočaranje i duboka uznemirenost – novinari, kolege i prijatelji ubijenog Slavka Ćuruvije, članovi njegove porodice zatečeni su odlukom Apelacionog suda i činjenicom da će suđenje biti ponovljeno, kao i ukidanjem presude koja je doneta nakon procesa koji je pred Specijalnim sudom trajao pune četiri godine.

Iz Fondacije „Slavko Ćuruvija“ za N1 kažu da je veće Apelacionog suda imalo više mogućnosti.

„Mogao je da preinači presudu, mogao je sam da izvede dokaze, u delu koji se odnosi na NN lice kao neposrednog počinioca ubistva, što jeste sporni deo prvostepene presude. Tužilac je u svojoj žalbi tražio da se ovaj deo dokaza izvede pred Apelacionim sudom i da se u tom smislu postupak ubrza. Sada ćemo morati da čekamo zakazivanje novog ročišta, postoji ozbiljna bojazan da ćemo se ponovo, kao i tokom prvog suđenja, suočiti sa brojnim opstrukcijama advokata odbrane“, kaže Ivana Stevanović, direktorka Slavko Ćuruvija fondacije.

Reakcije stižu i iz novinarskih udruženja. Za Udruženje novinara Srbije poražavajuće je što ni 21. godinu od ubistva pravda nije postignuta. U UNS-u su razočarani što, kako navode, Apelacioni sud nije iskoristio zakonsko pravo da presudi optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„UNS očekuje da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe, a time poslata jasna poruka da zločini nad neće ostati nekažnjeni“, saopštilo je to udruženje.

Kakvu će sud doneti odluku povodom tužbi na prvostepenu presudu – pratile su i međunarodne novinarske organizacije, koje danas poručuju: ukidanje prvostepene presude i vraćanje procesa na početak je šokantno.

Reporteri bez granica poručuju da „neefikasnost države podstiče počinioce“, a Evropska federacija novinara dodaje da je bezbednost novinara u opasnosti.

„Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“, navodi Pavol Salaj iz Reportera bez granica.

„Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje“, ocenjuje predsednik Evropske federacije novinara, Mogens Bliher Bjeregard.

Svoje razočaranje ne krije ni predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić. Za N1 kaže da je ceo proces i pred prvostepenim sudom bio „na mišiće“. U odluci Apelacionog suda, Matić vidi kao dobro što sud nije naveo da su dokazi manjkavi.

„Najveći problem je što se toliko odugovlači što društvu se šalje poruka da je sve moguće da prođe nekažnjeno. Čak i ako se jednog dana kazne – mi imamo dva optužena, odnosno prvostepeno osuđenja na 20-30 godina zatvora koji su bili u kućnom pritvoru, mi imamo ovakva vraćanja na početak suđenja iako je bilo jasno da je sve moguće završiti kvalitetno obrazloženom prvostepenom presudom, tako da ne mora da se vraća“, ističe Matić.

Apelacioni sud odlučio je drugačije – uz obrazloženje: prvostepeni sud prekoračio je optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a pripadnici resora Državne bezbednosti su za to pripremili „teren“ i za to su na ukupno 100 godina zatvora bili osuđeni – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić. Njih od nove presude sada, najverovatnije, dele godine…


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend