13. dec 2018.

Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje tužbu Stefanovića protiv NIN-a

Apelacioni sud u Beogradu vratio je na ponovno suđenje postupak Nebojše Stefanovića protiv NIN-a zbog teksta „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“, objavljenog u junu 2016. godine. Tako je predmet o kojem je dosad dva puta odlučivao Apelacioni sud i jednom Vrhovni kasacioni ponovo vraćen na početak – na novo odlučivanje Višem sudu.

Foto: Cenzolovka

Apelacioni sud je prethodno osuđujuću presudu Višeg suda preinačio u oslobađajuću, ali je tu odluku nakon Stefanovićeve žalbe ukinuo Vrhovni kasacioni sud. Nakon toga, Apelacioni sud je doneo, juče objavljenu, odluku o ponavljanju suđenja.

Vrhovni kasacioni sud je presudu Apelacionog suda ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje, jer, kako je tada navedeno u Rešenju, Apelacioni sud nije zaštitio i prava Stefanovića već je „samo pružio zaštitu prava medija na slobodu izražavanja“.

Nova odluka: Nejasni razlozi za osuđujuću presudu

U ponovljenom postupku, Apelacioni sud je, ukinuo presudu Višeg suda kojom su NIN, novinarka Sandra Petrušić i urednik Milan Ćulibrk obavezani da Stefanoviću plate 300.000 na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, kao i 52.600 na ime troškova postupka.

„Po nalaženju Apelacionog suda odluka prvostepenog suda (Višeg suda) se za zada ne može prihvatiti kao pravilna jer presuda ima nedostatke zbog kojih se ne može ispitati s obzirom na to da su razlozi dati u obrazloženju dati nepotpuno i nejasni, a što predstavlja bitnu povredu odredaba parničnog postupka“, navodi se u presudi objavljenoj juče.

Apelacioni sud navodi i da Viši sud u obrazloženju presude ne navodi da li delovi naslova i teksta predstavljaju činjeničnu tvrdnju za koju bi postojala obaveza dokazivanja ili je u pitanju mišljenje.

„U konkretnom slučaju, događaj u Hercegovačkoj ulici u Savamali, koji se dogodio 24/25. april 2016. godine u jutarnjim časovima, a prema stanju u spisima, bez organizovane policijske reakcije na taj događaj, je izazavao uznemiranje građana, posebno u Beogradu, zbog čega je i obaveza novinara bila i da pišu o ovom događaju kao stvari od opšteg interesa, što uključuje i pravo da daju svoje vrednosne sudove, da iznose svoja mišljenja, pri čemu takva mišljenja, a posebno kada se odnose na nosioce javnih funkcija, mogu biti i šokantna ili uznemirujuća“, navodi Apelacioni sud u najnovijoj presudi.

[povezaneprice]

Tekst „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“ objavljen je 16. juna 2016. godine, nakon čega je Stefanović „kao građanin“ tužio NIN, novinarku i glavnog urednika. Nakon postupka koji je trajao svega mesec dana i imao samo dva održana ročišta, Viši sud je zaključio da je NIN u naslovu i tekstu objavio „neistinite i nedopuštene informacije o tužiocu, podobne da povrede njegove čast i ugled“. Tada je tom nedeljniku naloženo da „plati odštetu Stefanoviću od 300.000 dinara, a na ime sudskih troškova još 52.600 dinara“.

„Objavljivanjem spornih informacija tuženi su nesumnjivo doprineli povećanju tiraža svojih novina, ali istovremeno narušili ugled tužioca kao političara i ministra unutrašnjih poslova i doveli u pitanje njegov kredibilitet u pogledu daljeg učestvovanja u politici i rukovođenju ministarstvom“, navedeno je u presudi.

Apelacioni sud je, međutim, u aprilu 2017. preinačio tu presudu i pravosnažno odbio Stefanovićev tužbeni zahtev za isplatu 300.000 dinara na ime odštete.

Zaključak Apelacionog suda je bio da je Viši sud pogrešno primenio Zakon o javnom informisanju i medijima, te da je pogrešio “kada je našao da od strane tuženih nije poštovana dužnost novinarske pažnje, odnosno provere porekla istinitosti i potpunosti podataka u vezi s činjeničnom tvrdnjom da je ovde tužilac „glavni fantom iz Savamale“.

Nezadovoljan presudom, aktuelni ministar policije je zatražio reviziju postupka kod Vrhovnog kasacionog suda, koji je kako se navodi u presudi, na sednici održanoj 30.05.2018. doneo Rešenje da predmet vrati Apelacionom sudu na ponovno suđenje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend