22. mar 2017.

BIRODI: Vučić i dalje dominira u medijima

Za razliku od ranijih monitoringa, i funkcionerska kampanja je sada svedena samo na premijera

Aleksandar Vučić i dalje preovladava u centralnim informativnim emisijama, i kao predsednički kandidat i kroz predstavljanje njegovih premijerskih aktivnosti, rezultati su monitoringa medijskog izveštavanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) u drugoj nedelji kampanje za predsedničke izbore, od 10. do 16. marta.

BIRODI u saopštenju ukazuje na nastavak trenda dominantno pozitivnog predstavljanja predsedničkih kandidata u medijima.

Apsolutna dominacija Aleksandra Vučića se nastavlja na TV Pink. Od ukupno 7.999 sekundi, 6.961 je posvećeno Vučiću u ulozi premijera, dok je u 1.038 sekundi predstavljen kao predsednički kandidat. Poređenja radi, prvi sledeći kandidat, Saša Janković, na pomenutoj televiziji imao je tek 288 sekundi.

Od opšteg trenda izveštavanja o predsedničkim kandidatima na TV Pink, koji odlikuje pozitivno predstavljanje, odstupa se u dva slučaja. Dok je Vuk Jeremić u 165 sekundi, od ukupno 247, negativno predstavljen, Saša Janković je u 71 sekundi, od ukupno 361, negativno predstavljen.

Sličan trend dominacije Aleksandra Vučića, usled dvostruke funkcije, zabeležen je i u izveštavanju TV Prva, TV B92, RTS 1 i TV Happy. S druge strane, imamo ujednačeno predstavljanje ostalih učesnika izbora.

Izveštavanje TV N1 odstupa od naznačenog trenda i karakteriše ga ujednačeno predstavljanje predsedničkih kandidata. Tako je Vučiću pripalo 98 sekundi kao kandidatu i 385 kao premijeru. Saša Janković je zabeležio 209 sekundi, Vuk Jeremić 193, dok je Ljubiša Preletačević imao 189 sekundi.

Drugu nedelju kampanje obeležilo je intenzivnije praćenje aktivnosti Ljubiše Preletačevića, kojem je u izbornim blokovima RTS 1 i N1 posvećeno 90, odnosno 189 sekundi. Na ostalim posmatranim televizijama njegova zastupljenost je znatno manja u odnosu na druge kandidate.

Za razliku od ranijih monitoringa, funkcionerska kampanja je sada svedena na premijera Vučića. Porast vremena u izveštavanju o aktivnostima premijera može se objasniti spoljnopolitičkim događajima. Najveću medijsku pažnju su privukle premijerova poseta Nemačkoj i samit premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Monitoringom su obuhvaćene centralne informativne emisije na televizijama RTS 1, Prva, Pink, B92, Happy i N1. Analiza obuhvata praćenje vremenske zastupljenosti aktera na izborima i tonalitet njihovog predstavljanja.

BIRODI sprovodi monitoring izveštavanja medija po metodologiji koja je zasnovana na pravilima koja su definisana od strane Venecijanske komisije, Saveta Evrope, ODHIRA, OSCE i Direktorata za ljudska prava EU.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend