16. dec 2021.

Brnabić: Bezbednost novinara je prioritet, razgovaraćemo i o SLAPP tužbama

Premijerka Ana Brnabić je, na sastanku sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, rekla da pitanje zaštite i bezbednosti novinara ostaje kao potpuni prioritet, bez obzira da li se Krivični zakonik sada menja ili ne.

Na redovnom mesečnom sastanku je bilo reči i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i o prekršajnim postupcima protiv novinara sa nedavnih protesta, saopštila je Vlada Srbije.

Deo medijskih i novinarskih udruženja je tražio da se izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje je izradilo Ministarstvo pravde, povuku iz procedure i da se dalje razmatraju u narednom periodu, kada se bude radila šira izmena Krivičnog zakonika.

Te izmene i dopune su urađene na osnovu analize Zorana Stojanovića i uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Brnabić je rekla da pitanje zaštite i bezbednosti novinara ostaje „kao potpuni prioritet“, bez obzira na to da li se Krivični zakonik sada menja ili ne.

Naglasila je i da vlada ostaje potpuno otvorena za nastavak dijaloga o ovoj temi sa svim medijskim i novinarskim udruženjima i u budućnosti.

Predstavnici Misije OEBS, koji su od početka podržali ceo proces, takođe su naglasili da će i OEBS nastaviti da pruža punu podršku u tome, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmatrane i predložene dopune Zakona o javnom redu i miru, koje je izradio Zaštitnik građana, o kojima je članove Radne grupe upoznala njegova zamenica Jelena Stojanović.

Dopune se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja na društvenim mrežama.

Dogovoreno je da ovi predlozi budu predmet široke javne rasprave u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bekir Dudić je rekao da je MUP povukao prekršajne postupke protiv svih lica za koje je utvrđeno da su novinari.

Istaknuto je i da je neophodno da policija obrati posebnu pažnju na novinare tokom izveštavanja sa takvih skupova i da je potrebno da novinari imaju vidno istaknute novinarske, odnosno pres legitimacije.

Naglašeno je i da prekršajne prijave ne mogu da dobiju lica koja se na skupovima nalaze u svojstvu profesionalnih izveštača.

Brnabić je zamolila da se za sledeći sastanak pripremi informacija o takozvanim „SLAPP“ tužbama kako bi se svi upoznali sa ovim pitanjem.

Predloženo je da se za sledeći sastanak, u januaru sledeće godine, pripremi informacija o bezbednosti novinara u zemljama članicama EU, u saradnji sa predstavnicima Misije OEBS i Delegacije EU u Srbiji.

Brnabić je istakla da je ova radna grupa, koja je formirana u decembru prošle godine, imala dobre rezultate i inicijative, te da je potvrđena kao dobar format za dijalog i rešavanje otvorenih pitanja.

Naglasila je i „da je svakako neophodno nastaviti rad zajedno sa predstavnicima svih medijskih i novinarskih udruženja na sveukupnom unapređenju bezbednosti novinara“.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izneo je informacije o aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima, koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara.

Stamenković je rekao da su u novembru formirana četiri nova predmeta, a od januara do kraja novembra 71 predmet, od kojih je u 22 utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela.

„Svi učesnici sastanka složili su se da su izuzetno važne brze i konkretne akcije MUP i tužilaštva i stalna komunikacija koju imaju sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja“, navodi se u saopštenju.

U izveštavanju o konkretnim slučajevima koje Radna grupa redovno prati, Stamenković je istakao značaj donošenja osuđujuće presude protiv četvrtog okrivljenog u slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Kada je reč o troje prvostepeno osuđenih, čeka se odluka Apelacionog suda po žalbi.

U predmetu novinarke Jelene Zorić očekuje se da glavni pretres bude održan na kraju ovog meseca, a u predmetu novinarke Snežane Čongradin podneta je krivična prijava i tu postupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Stamenković je kao naročito važnu istakao presudu koja je doneta protiv troje okrivljenih za napad na novinara Daška Milinovića, ocenivši to kao izuzetno dobar primer brzog reagovanja svih nadležnih organa.

U predmetu novinara Marka Vidojkovića doneta je presuda protiv okrivljenog, na koju je tužilaštvo najavilo žalbu, dok je u predmetu novinara Vidojkovića i Kulačina u toku sklapanje sporazuma sa osumnjičenim o priznanju krivice.

Član Radne grupe Veran Matić izvestio je o radu SOS telefona, te precizirao da je u proteklom mesecu bilo više od 20 poziva, od kojih je najveći deo bio u vezi sa izveštavanjem novinara sa protesta.

Matić je istakao da je sistem prijavljivanja slučajeva i reagovanja institucija bio efikasan. On je naglasio da je posebno važna preventiva, koja zahteva mnogo veću koordinaciju svih aktera, kako bi se smanjio broj incidenata.

U razgovoru je zaključeno da novinarima nedostaje obuka za izveštavanje sa protesta i sa vanrednih ili kriznih situacija generalno.

Učesnici sastanka saglasni su da bi organizacija takvih obuka trebalo da bude jedan od prioriteta u narednoj godini i da bi trebalo da uključuje i obuku za novinare i za pripadnike policije o postupanju prema novinarima koji izveštavaju sa vanrednih događaja.

Predstavnici Misije OEBS i drugi međunarodni partneri naglasili su da će podržati tu inicijativu i da će raditi na tome sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS, Delegacije EU u Srbiji, Fondacije Konrad Adenauer i ambasade Kanade.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend