16. dec 2021.

Zaposleni na RTV osećaju strah nakon otpuštanja novinarke na porodiljskom

Na RTV-u postoji pregršt vrednih i sposobnih ljudi, ali im se glas ne čuje dovoljno glasno. Zašto je to tako, da li smo dovedeni u situaciju da se plašimo za svoje pozicije i da ne smemo ništa glasnije da kažemo? Kada bismo se udružili, to bi se rešilo očas posla, istakla je za Danas Sandra Žigić, novinarka Radio televizije Vojvodine, koja je nakon porodiljskog odsustva dobila otkaz.

Foto: Facebook (preuzeto sa danas.rs)

Ona je na svom Fejsbuk nalogu, u utorak uveče, napisala da je nakon decenije „predanog i valjanog rada, bez ikakvih leđa, partijskih knjižica i sličnog, od lektora preko vremenske do novinara, voditelja i urednika emisije verovala da su dovoljni samo rad i znanje za ostanak i napredak“, i istakla da su javni servis Vojvodine ščepali „pohlepni pojedinci, nestručni, bahati, lenji i glasni“, koji su i nju, kako je napisala „svojevremeno pokušali da ućutkaju“ kada je govorila o onome što „ne valja i ne treba da bude“.

Ona je za Danas ispričala da joj otkaz nije saopšten direktno i da je njeno saznanje o daljem angažmanu došlo nakon mesec i po dana pokušaja da sazna šta se dešava.

– Zvala sam najpre svoju urednicu mesec i po dana pre isteka porodiljskog da se raspitam o svom statusu, ona me je uputila na glavnog i odgovornog urednika. Njegova sekretarica mi se nije javljala nedelju dana i tu sam stekla utisak da me izbegavaju. Tada sam rešila da zakucam na vrata kako bih pregovarala o ugovoru boljem od ugovora o privremeno-povremenim poslovima, ispričala je Žigić.

Potom joj je, prema njenim rečima, urednica poručila da ako je planiraju za ubuduće, može dobiti jedino ugovor o privremeno-povremenim poslovima, što bi za nju predstavljalo nekoliko koraka unazad nakon 10 godina rada. Na kraju joj je sekretarica urednika saopštila da nema prostora za dalju saradnju, ali kaže da nije dobila validno objašnjenje zbog čega tamo više nema prostora za nju.

– Proglašena sam tehnološkim viškom i mislim da su mi vezane ruke. Možda bi i mogli da me vrate kao porodilju, ali ja ne znam šta bih ja tamo mogla da radim. Očigledno se zloupotrebljava rupa u zakonu koju su svi jako dobro proučili. Čini mi se da je nas stotinak radnika poslato na agenciju kako bi nas se lakše otarasili. Ne vidim drugi način da to objasnim. Prošle godine na leto raskinuli su ugovor o saradnji sa tom agencijom i dosta kolega je ostalo bez posla. Drugi su vraćeni na ugovore o PP poslovima i to se tako završilo – rekla je Žigić.

– Agencija je bila u obavezi po zakonu da ne raskida ugovor sa koleginicom koja je na porodiljskom odsustvu, iako je koleginica par excellence novinar RTV-a poslednjih deset godina. Po isteku ugovora, ona se obratila starom poslodavcu, ne bi li je angažovao na PP ugovorima. Naišla je na neodobravanje, prvo na televiziji a potom i na radiju, jer joj nije bilo po svaku cenu da se vrati u svoju redakciju, nego da se vrati u matičnu kuću, u kojoj je već deset godina. Nakon što je doživela neprijatnosti, ona je rešila da se na ovaj način pozdravi sa Radio televizijom Vojvodine – poručio je za Danas Darko Šper, predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“.

On je nadležne na javnom servisu upozoravao da „može nastati problem i da nije fer prema koleginici“, kao i da se nakon doprinosa svojim radom i toliko vremena ne mogu od nje „oprostiti na ružan način, imajući i u vidu i njenu životnu situaciju, budući da ima i malo dete“.

Šper kaže da je njenim odlaskom RTV izgubio puno, ali i da je besan zbog „načina na koji su postupili ljudi koji imaju određenu odgovornost na RTV-u“.

– Negativna selekcija kadrova se nastavlja, a kada je o kvalitetu programa reč, oni kriju podatke o gledanosti jer su ti podaci, kada iskoče negde s vremena na vreme, katastrofalni. Deset puta je manja gledanost nego što je bila 2016. godine, a podsetiću samo da je to bio zvaničan razlog zbog kojeg su smenili prethodno rukovodstvo, zaključio je Šper.

Ćaćić ćuti

Novinar Danasa pokušao je da kontaktira glavnog i odgovornog urednika prvog programa Radio televizije Vojvodine Nenada Ćaćića ali nije dobio odgovor do zaključenja teksta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend