16. dec 2021.

Jeleni Radivojević (KRIK) i Filipu Lukiću (N1) nagrada za najbolje mlade novinare

Na svečanosti povodom obeležavanja 25. godišnjice Novosadske novinarske škole dodeljene su i „nagrade“ rekorderima među domaćim medijima u širenju lažnih vesti

Novinarka KRIK proglašena je za najbolju mladu novinarku u oblasti istraživačkog, a novinar N1 u oblasti dnevnog novinarstva (foto: Denis Kolundžija/Cenzolovka)

Jelena Radivojević iz KRIK-a i Filip Lukić sa N1 dobitnici su Godišnje nagrade „Marina Kovačev“ za najbolje mlade novinare u 2021. godini. Nagrade koje tradicionalno dodeljuje Novosadska novinarska škola (NNŠ) uručene su im sinoć u Novom Sadu na svečanosti povodom obeležavanja 25 godina postojanja te organizacije.

Radivojević je primajući nagradu za najbolju mladu novinarku u oblasti istraživačkog novinarstva rekla da ovakvo priznanje daje vetar u leđa, posebno u vreme kad je novinarstvo i njena matična redakcija pod „strašnim pritiscima“, dok je mladi novinar N1, najbolji u oblasti dnevnog novinarstva, primetio da je danas malo priznanja koje podržavaju mlade novinare. „Svakodnevno sam u situaciji da učim od starijih kolega ali neki od njih kao ne žele da prihvate da novinarstvo danas i pre 20 godina nije isto“, poručio je Lukić

“Jelena i Filip pokazali su svojim predanim radom kako treba da izgleda ulazak u svet novinarstva. Dvoje mladih novinara istakli su se svojom posvećenošću, borbom za javni interes, ali i radoznalošću, bez čega nema novinarstva koje pravi promene”, stoji u obrazloženju žirija.

NNŠ od 2001. dodeljuje nagradu najboljim novinarima mlađim od 30 godina za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. nagrada nosi ime rano preminule mlade novinarke i aktivistkinje Marine Kovačev.

Osnivačica Novosadske novinarske škole i predsednica njenog Upravnog odbora prof. dr Dubravka Valić Nedeljković predočila je da je u svojih prvih četvrt veka postojanja NNŠ među prvima na Balkanu medijski opismenjavala kako prosvetne radnike, učenike i učenice, tako i građane i građanke i naravno medijske profesionalce kroz različite kurseve. Edukacije koje je akreditovao Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja prošlo je preko 1300 nastavnika i nastavnica i preko 700 đaka samo u protekle 3 godine.

„Druga delatnost su istraživanja među kojima medijski monitorinzi zauzimaju značajno mesto od samog početka do danas. Prvi monitoring smo uradili u vreme predizborne kampanje 1996. godine, od tada  svaki izborni ciklus je bio predmet naših medijskih analiza, a sada smo najaktivniji u dekonstruisanju lažnih i manipulativnih informacija u okviru našeg sajta FakeNews tragač. Takođe, NNŠ je jedini istraživački centar na Balkanu koji permanentno analizira  javne servise u Srbiji od njihovog osnivanja što je neprocenjiv istraživački materijal”, zaključila je Valić Nedeljković.

Svečanom segmentu obeležavanja godišnjice NNŠ-a prethodila je debata „Pandemija lažnih vesti“ na kojoj su govorili novinar Ivan Subotić,  naučnica i psihološkinja dr Milica Lazić, izvršni direktor Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) Tihomir Loza i urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić.

Pinokio za širenje lažnih vesti

Portal FakeNews Tragač je i ove godine dodelio Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija medijima koji su, prema evidenciji portala, u prethodnih godinu dana najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Bronzani Pinokio ove godine pripada portalu Espresso, Srebrni portalu i listu Informer dok Zlatnii Pinokio ove godine ide portalu Alo, kao mediju koju je širio najveći broj lažnih vesti u toku 2021. godini. „Uz ’nagrade’ dobitnicima ćemo poslati i Kodeks novinara Srbije za koji se nadamo da će ga prelistati“, naveo je urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić prilikom proglašenja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend