16. dec 2021.

Jeleni Radivojević (KRIK) i Filipu Lukiću (N1) nagrada za najbolje mlade novinare

Na svečanosti povodom obeležavanja 25. godišnjice Novosadske novinarske škole dodeljene su i „nagrade“ rekorderima među domaćim medijima u širenju lažnih vesti

Novinarka KRIK proglašena je za najbolju mladu novinarku u oblasti istraživačkog, a novinar N1 u oblasti dnevnog novinarstva (foto: Denis Kolundžija/Cenzolovka)

Jelena Radivojević iz KRIK-a i Filip Lukić sa N1 dobitnici su Godišnje nagrade „Marina Kovačev“ za najbolje mlade novinare u 2021. godini. Nagrade koje tradicionalno dodeljuje Novosadska novinarska škola (NNŠ) uručene su im sinoć u Novom Sadu na svečanosti povodom obeležavanja 25 godina postojanja te organizacije.

Radivojević je primajući nagradu za najbolju mladu novinarku u oblasti istraživačkog novinarstva rekla da ovakvo priznanje daje vetar u leđa, posebno u vreme kad je novinarstvo i njena matična redakcija pod „strašnim pritiscima“, dok je mladi novinar N1, najbolji u oblasti dnevnog novinarstva, primetio da je danas malo priznanja koje podržavaju mlade novinare. „Svakodnevno sam u situaciji da učim od starijih kolega ali neki od njih kao ne žele da prihvate da novinarstvo danas i pre 20 godina nije isto“, poručio je Lukić

“Jelena i Filip pokazali su svojim predanim radom kako treba da izgleda ulazak u svet novinarstva. Dvoje mladih novinara istakli su se svojom posvećenošću, borbom za javni interes, ali i radoznalošću, bez čega nema novinarstva koje pravi promene”, stoji u obrazloženju žirija.

NNŠ od 2001. dodeljuje nagradu najboljim novinarima mlađim od 30 godina za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. nagrada nosi ime rano preminule mlade novinarke i aktivistkinje Marine Kovačev.

Osnivačica Novosadske novinarske škole i predsednica njenog Upravnog odbora prof. dr Dubravka Valić Nedeljković predočila je da je u svojih prvih četvrt veka postojanja NNŠ među prvima na Balkanu medijski opismenjavala kako prosvetne radnike, učenike i učenice, tako i građane i građanke i naravno medijske profesionalce kroz različite kurseve. Edukacije koje je akreditovao Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja prošlo je preko 1300 nastavnika i nastavnica i preko 700 đaka samo u protekle 3 godine.

„Druga delatnost su istraživanja među kojima medijski monitorinzi zauzimaju značajno mesto od samog početka do danas. Prvi monitoring smo uradili u vreme predizborne kampanje 1996. godine, od tada  svaki izborni ciklus je bio predmet naših medijskih analiza, a sada smo najaktivniji u dekonstruisanju lažnih i manipulativnih informacija u okviru našeg sajta FakeNews tragač. Takođe, NNŠ je jedini istraživački centar na Balkanu koji permanentno analizira  javne servise u Srbiji od njihovog osnivanja što je neprocenjiv istraživački materijal”, zaključila je Valić Nedeljković.

Svečanom segmentu obeležavanja godišnjice NNŠ-a prethodila je debata „Pandemija lažnih vesti“ na kojoj su govorili novinar Ivan Subotić,  naučnica i psihološkinja dr Milica Lazić, izvršni direktor Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) Tihomir Loza i urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić.

Pinokio za širenje lažnih vesti

Portal FakeNews Tragač je i ove godine dodelio Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija medijima koji su, prema evidenciji portala, u prethodnih godinu dana najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Bronzani Pinokio ove godine pripada portalu Espresso, Srebrni portalu i listu Informer dok Zlatnii Pinokio ove godine ide portalu Alo, kao mediju koju je širio najveći broj lažnih vesti u toku 2021. godini. „Uz ’nagrade’ dobitnicima ćemo poslati i Kodeks novinara Srbije za koji se nadamo da će ga prelistati“, naveo je urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić prilikom proglašenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend