14. avg 2018.

Cinična izjava premijerke Brnabić

„Ako Južne vesti misle da Poreska uprava ne radi dobro, mogu da se žale“, poručila je premijerka Ana Brnabić redakciji niškog portala…

Ana Brnabić (foto: FoNet / Nenad Đorđević)

… ali i svim medijskim radnicima u Srbiji, jasno pokazavši kakav je njen stav povodom odluke poreske inspekcije da je ovaj portal dužan da isplati državi više od milion dinara zbog „kršenja“ uredbe koja se odnosi na javni, a ne privatni sektor. Sagovornici Danas smatraju da izjava premijerke predstavlja cinizam i oslikava odnos države prema medijima.

Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, za Danas ocenjuje da je premijerka svesna da ovde nije u pitanju nikakva redovna poreska kontrola, već napad države – u ovom slučaju direktno Vlade koju ona vodi, pošto je Poreska uprava deo Ministarstva finansija – na profesionalan, kritički medij.

„Umesto da se ovako kažnjavaju Južne vesti, treba da budu otpušteni i procesuirani poreznici koji su tokom kontrole zastrašivali poslovne partnere ovog medija – tako što su im govorili da sarađuju sa „stranim plaćenicima“, recimo. Brnabić se – praveći se, naravno, naivna – isto postavila i kada su u pitanju Vranjske novine, u čijem je gašenju odlučujuća bila pomoć Poreske uprave. Nije im dovoljno da se sa slobodnim medijima obračunavaju tako što ih optužuju za to da su strani plaćenici, već koriste i sve druge metode, možda i zato što ih je predsednik Vučić tako dobro izučio onomad kao ministar informisanja“, smatra Gunjić. On dodaje da vlast želi potpunu kontrolu nad medijima i da na tome vredno radi. Naš sagovornik postavlja pitanje šta drugi mogu da očekuju kada neki od najpoznatijih lokalnih medija ovako prolaze. Podvlači da medijskom scenom juga Srbije danas vladaju četiri naprednjačke porodice i da se taj projekat sada zaokružuje.

Novinarka Tamara Skrozza takođe negativno ocenjuje premijerkinu izjavu, ističući da je to samo jedna u nizu njenih ciničnih izjava, „kojom se ona opet, po ko zna koji put, pokazuje i dokazuje kao vrlo aktivna promoterka državne bahatosti prema medijima“.

– Mislim da je sudbina koja čeka lokalne medije mnogo gora od one koju preživljavaju Južne vesti. One se makar bore uz „galamu“, kakvu-takvu reakciju domaće i međunarodne javnosti. Ostali će umirati u tišini, u najgorim mukama, bez ikakve pomoći. Nadam se samo da će predstavnici novinarskih udruženja o tome obavestiti i premijerku, i ostale medijske egzekutore, kad se sledeći put budu sastali s njima i razgovarali o saradnji – naglašava Skrozza.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su protestovali zbog evidentnih političkih pritisaka na niški portal Južne vesti, koje, kako su ocenili, vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju i zahtevaju da se oni hitno zaustave. Istovremeno, Transparentnost Srbija saopštila je da se navodna poreska obaveza Južnih vesti zasniva na tumačenju Poreske uprave da poslovi glavnog i odgovornog urednika medija podrazumevaju javni odnos i da bez obzira na to što Predrag Blagojević, koji je upisan u registru kao urednik ovog medija, nije bio u radnom odnosu sa osnivačem Južnih vesti, postoji obaveza plaćanja poreza i doprinosa zato što „zakon ne dopušta faktički rad“. Pri tom se Poreska uprava pozvala na član 32 Zakona o radu, prema kojem se „smatra da je zaposleni zasnovao radni odnos na neodređeno vreme danom stupanja na rad“.

„Argumenti za utvrđivanje navodnog poreskog dugovanja su višestruko pogrešni. Prvo, iz razloga što nijednim zakonom nije predviđena obaveza medija da imaju u radnom odnosu glavnog i odgovornog urednika, sa punim ili nepunim radnim vremenom. Drugo, što su poslovi glavnog urednika u rešenju PU utvrđeni na osnovu Kataloga radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se očigledno ne primenjuje na privatne medije. Treći razlog jeste to što je Poreska uprava, apsurdno, svoj zaključak o tome da je Blagojević faktički bio u radnom odnosu zasnovala isključivo na formalnom elementu – da je on upisan kao glavni i odgovorni urednik u Registru i pored toga što je u rešenju konstatovala da je faktički te poslove obavljao njegov zamenik“, navodi TS.

Dodaje se da „ovako grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju, kao i prethodna dugotrajna kontrola ovog medija koji ima kritički odnos prema postupcima vlasti, ne mogu se smatrati slučajnim, već predstavljaju deo pritiska na medije“.

Osveta za profesionalno informisanje

„Pritisci vlasti imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje. Poreski inspektori su šest meseci proveravali poslovanje Južnih vesti i nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su – apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi – odredili milionski iznos kazne preduzeću koji je osnivač portala“, ističu NUNS i NDNV.

1 komentar za: “Cinična izjava premijerke Brnabić

  1. svetlanast.

    Premijerki Ani Brnabic koja je cinicnija od AV, koji je nju „izmislio“ i doveo na funkciju koju ni na koji nacin nije zasluzila radom i rezultatima rada u intersu naroda, samo jrdna poruka: Sram Te bilo.

    16. авг 2018. at 07:20

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend