17. mar 2023.

Dopisnik N1 privremeno napustio Kragujevac jer se ne oseća bezbedno

Milan Nikić, dopisnik N1 iz Kragujevca od jutros se nalazi na tajnoj lokaciji jer se ne oseća bezbedno u gradu, potvrdio je za Danas njegov advokat Radivoje Kastratović.

Odlazak iz grada Nikić je organizovao sam, jer do sada nije dobio formalan odgovor iz tužilaštva o krivičnim prijavama koje je podneo za uznemiravanje prilikom rada na terenu, a zatim i za uhođenje i opserviranje njegovog stana.

– Posle podnošenja krivične prijave, Nikić je dao izjavu i od tada Tužilaštvo nije preduzelo nijednu radnju u okviru istrage. Nisu pozvali ni nas, ni osumnjičena lica, nisu ih saslušali u tužilašvtu, napravili zapisnik. Umesto toga Nikić je pozvan od strane policije koja mu je predočila da je obavila razgovor sa tim licima i dala neko objašnjenje koje je za nas nelogično i neprihvatljivo i time ulilo Nikiću još veću dozu nesigurnosti, kaže Kastratović.

Iz kragujevačke policije su na tom razgovoru Nikiću potvrdili da su identifikovali i pronašli dve osobe koje su 4. marta bile ispred njegovog stana u naselju Erdoglija. Rečeno mu je i da su im pretreseni stanovi, kao i da oni nisu ni iz redova policije, ni kriminalnog miljea.

Međutim, Nikić je ranije za Danas istakao da od nadležnih očekuje da utvrde šta su oni radili ispred njegovog stana i po čijem nalogu.

Pošto još uvek nije dobio odgovore na ova pitanja, Nikić se sklonio iz Kragujevca. Kako objašnjava njegov advokat, on ne može svako jutro da proverava točkove i da gleda da li mu je nešto pokvareno na automobilu.

– U ovom slučaju postoje nesumljivo jasni dokazi, nema nikakvog razloga za tapkanje u mestu. Vrlo brzo mogu da se sprovedu sve istražne radnje i da se da formalan odgovor od strane nadležnih institucija, a mi to u ovom trenutku nemamo, kaže Kastratović.

O vremenu koje će Nikić provesti van Kragujevca, njegov advokat nije mogao ništa preciznije da kaže, jer će ono zavisiti od rada institucija.

– Ukoliko one krenu da rade na ovom slučaju na način koji pokazuje potrebnu ozbiljnost i ako ta lica budu adekvatno procesuirana, to će biti signal da se Milan Nikić vrati u Kragujevac. Ako se to ne desi, to će uticati i na njegovo vreme provedeno van grada. To će biti pre svega lična procena, jer nažalost, institucije koje treba da štite bezbednost, u ovom slučaju novinara, ne rade na adekvatan način, kaže Kastratović.

Pre odlaska Nikić je potvrdio za Danas da je obavestio policajca koji je patrolirao ulicom u kojoj živi, kao i komandira policijske ispostave u Kragujevcu da odlazi iz grada. Policajac mu je ponudio da javi nadređenima gde će se kargujevački novinar nalaziti u narednom periodu, ali je Nikić odbio tu mogućnost.

Kako je istakao, policija će nastaviti da povremeno obilazi njegov stan.

Da podsetimo, Milan Nikić podneo je u petak, 3. marta krivičnu prijavu protiv osobe koja ga je ometala dok je snimao protest radnika “Vodovoda” u Kragujevcu.

Narednog dana, Nikić je ispred svog stana primetio automobil koji je bio parkiran 40 minuta. U autu je bila jedna osoba koja mu je nadzirala stan.

Kada je Nikić izašao ispred zgrade da ga snimi kamerom, vozač se isparkirao sa ugašenim svetlima, zaustavio posle 70 metara, gde je pokupio još jednu osobu, a zatim su se odvezli u nepoznatom pravcu. I ovaj slučaj Nikić je prijavio policiji.

U znak podrške novinaru N1 ispred policijske uprave i Skupštine grada Kragujevca u ponedeljak, 6. marta, okupilo se nekoliko narodnih poslanika, koji su tražili od nadležnih da hitno utvrde ko je i po čijem nalogu motrio na stan kragujevačkog novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend