03. mar 2023.

Dunja Mijatović: Ishod suđenja za ubistvo Ćuruvije odlučujući je momenat za pravdu i slobodu izražavanja u Srbiji

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović podseća da je godinama opstruisana mogućnost utvrđivanja istine o ovom gnusnom zločinu, uključujući i zastrašivanje svedoka i pokušaje prikrivanja ključnih dokaza u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava (foto: Savet Evrope)

„Krajnje je vreme da dvadeset četiri godine nakon ubistva Slavka Ćuruvije, pravda bude zadovoljena”, rekla je u izjavi za Cenzolovku Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava.

Mijatović, koja je pre Saveta Evrope bila dva mandata predstavnica OEBS-a za slobodu medija, te je odlično upoznata sa slučajem Ćuruvija, potom se osvrnula na sam tok suđenja:

– Godinama je opstruisana mogućnost utvrđivanja istine o ovom gnusnom zločinu, uključujući i zastrašivanje svedoka i pokušaje prikrivanja ključnih dokaza. Međutim, zahvaljujući zalaganju Ćuruvijine porodice, kolega novinara i radu Komisije za istraživanje ubistava novinara postoji nada da za ovaj zločin neće ostati nekažnjen, rekla je Mijatović.

Ona je istakla kako je “ishod ovog suđenja, odlučujući momenat za pravdu i slobodu izražavanja u Srbiji” te da predstavlja “lakmus-test” koji će pokazati “da li je pravosuđe u Srbiji nezavisno i da li je na snazi vladavina prava”.

Razmatrajući važnost ovog suđenja, i njegove implikacije za demokratske procese u Srbiji, Dunja Mijatović se osvrnula i na dva moguća ishoda:

– Ukoliko bi osobe koje su odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije za to odgovarale, to bi donelo neku vrstu nadoknade njegovoj porodici, i uticalo bi na borbu protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima i na očuvanje slobode medija i slobode izražavanja. Takođe bi pokazalo da niko nije iznad zakona.

U suprotnom, ako sud ne utvrdi odgovornost, to će biti težak udarac za Ćuruvijinu porodicu i društvo u celini. Naime, napadi na novinare nisu samo obični zločini koji ugrožavaju bezbednost onih koji su u njih uključeni, već takođe predstavljaju napad na prava i slobode onih koji traže i objavljuju informacije u demokratskom društvu. Stoga je efikasna istraga, krivično gonjenje i kažnjavanje nasilja nad novinarima i medijskim profesionalcima od najveće važnosti za funkcionisanje slobodnih i demokratskih društava, kaže za Cenzolovku komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend