05. jul 2020.

Dunja Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzolovku kaže da ne može dovoljno da istakne koliko je važno da se proces za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji se u utorak nastavlja, brzo i pravedno okonča

„Bezbednost novinarki i novinara, kao i nekažnjivost zločina nad njima, u Srbiji su već dugo problem i zbog toga je više nego očigledno da je odluka suda iz aprila 2019. godine, kojom su osuđene osobe odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije, jedan od najvažnijih pomaka kada su u pitanju medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija“, kaže za Cenzolovku Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava.

„Ne mogu dovoljno da istaknem koliko je važno da se ovaj slučaj brzo i pravedno okonča.“

Mijatović ukazuje da je ova presuda, do koje je došlo 20 godina nakon ubistva, „Slavkovoj porodici i kolegama donela izvestan osećaj da je pravda zadovoljena i oni sada čekaju da čuju odluku Apelacionog suda“.

„Takođe je važno otkriti pozadinu i pronaći nalogodavce i izvršioce ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića, novinara lišenih života 1994. i 2001. godine“, naglašava Dunja Mijatović i podseća vlasti u Srbiji da imaju obavezu da zaštite novinare kojima se preti, kao i da „sve vrste nasilja kojima su izloženi medijski radnici moraju biti efikasno istražene, procesuirane i kažnjene“.

Dunja Mijatović je izabrana ne mesto komesarke Saveta Evrope za ljudska prava 2018. godine. Pre toga, od 2010. do 2016. bila je predstavnica OEBS-a za medijske slobode.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

1 komentar za: “Dunja Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

  1. boxy

    drustvo koje aminuje ubice Curuvije i glorifikuje DB zlocince i ne treba da postoji…

    Nadamo se pravdi uskoro

    05. јул 2020. at 13:38

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend