06. nov 2022.

Gašić je privilegovan, sudska presuda nije iznenađenje: Urednici KRIK-a o odluci suda po kojoj su kažnjeni jer su preneli vest sa suđenja

– Osećali smo da je Gašić u sudnici bio privilegovan i zato nas odluka suda ne iznenađuje, kaže za Danas urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, komentarišući prvostepenu presudu po kojoj je ovaj portal osuđen po tužbi ministra policije Bratislava Gašića, a da pritom nije prekršio ni jedan zakon, već je u izveštaju preneo reči sa suđenja.

Sudija Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK jer je objavio vest sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj je preneo ono što se dešavalo u sudnici – citirao prisluškivani razgovor članova kruševačke kriminalne grupe u kome se čulo da je tadašnji direktor BIA Bratislav Gašić kod Jotića „na kazanu“. Za sudiju je to bila – povreda ugleda časti i ugleda, a za stručnu javnost, presedan u sudskoj praksi sa nedvosmislenim pritiskom na nezavisne medije, uz poruku kako će ubuduće proći bilo ko ukoliko pomene „zaštićena“ lica. Takođe, presuda je i potvrda u kojoj meri nam je sudstvo – nezavisno.

Dojčinović kaže da su očekivali da će presuda biti osuđujuća, s obzirom na to kako je sudija Petričević Milisavljević vodila suđenje.

– Nije prihvatila da se na suđenju pogledaju svi dokazi koje smo predlagali, a koji su esencija ovog slucaja – na primer, da se zatraži od Specijalnog suda prisluškivani razgovor oko kojeg se vodi celi spor. Zatim, nije nam dozvoljavala da Gašiću u sudnici postavljamo pitanja koja su ključna – da li se viđao sa kriminalcima, da li je kao direktor BIA ikako učestvovao u hapšenju grupe itd. Jednostavno, osećali smo da je u toj sudnici Gašić bio privilegovan – navodi Dojčinović.

Prema njegovim rečima, Gašić je došao u sud, ispričao kako su ga tekstom povredili, nije odgovarao na pitanja, a zatim je otišao.

– Sve što smo mi imali da kažemo ili pitamo, za sudiju nije bilo interesantno i smatrala je da je suvišno. Kada sam počeo da govorim o tome da je Gašićeva tužba veliki pritisak na nas, čak je i prevrnula očima – što su sem mene videli i novinarka Milica i naša advokatica. Mi možemo da se žalimo na ovu presudu, što ćemo i uraditi. Verujem da je možemo oboriti pre svega zato što nam nije omogućila da iznesemo odbranu na pravi način – ukazuje Dojčinović.

On dodaje da je presudom napravljena velika šteta novinarstvu „jer je ovo prva presuda koja dovodi u pitanje da li novinari smeju da slobodno izveštavaju iz sudnica“.

– Ova presuda ide protiv novinarske prakse kakva decenijama postoji u svetu. Mi smo uradili sve što smatramo da je u skladu sa našom profesijom – preneli smo ono što se čulo u sudnici na suđenju otvorenom za javnost, a zatim smo i Gašića pitali za komentar- on nas je odbio. Ne postoji drugi način sem da novinari počnu da se samocenzurišu i birkaju šta sme od onoga iz sudnice da se prenese, a šta ne – što bi potpuno ugusilo slobodu govora – ističe Dojčinović, dodajući da veruje da slučaj nije o Gašiću ili nekom drugom uticajnom članu SNS-a, ne bi presuda bila ovakva.

Zamenica urednika KRIK-a Bojana Jovanović ističe za Danas da uprkos svim „preprekama“ sa kojima su se suočavali tokom izveštavanja, nije verovala da će biti osuđeni jer su radili sve u skladu sa zakonom.

– Iako smo tokom postupka osetili da smo u neravnopravnom položaju, prvenstveno jer sudija nije dozvolila da Gašiću postavimo pitanja o njegovim vezama sa kriminalcem Zoranom Jotićem Jotkom, verovali smo da nećemo biti osuđeni jer za to objektivno nema osnova – ništa nismo pogrešili i samo smo objavili ono što se dešavalo na suđenju. Dakle, objavili smo ono što smo čuli u sudnici, a što je dokaz tužilaštva – naglašava Jovanović.

Ona dodaje da je ova presuda, osim što je presedan, opasna i jer dovodi u pitanje osnove novinarskog posla – izveštavanje sa suđenja.

– Zbog toga predstavlja veliki pritisak i potencijalnu cenzuru svih nezavisnih medija. Mi ćemo se na ovu presudu žaliti i borićemo se do kraja za pravdu. Presuda, ali i ostali postupci koji se vode protiv nas, neće nas zastrašiti, nastavićemo da ih istražujemo i pišeno o njima i otkrivamo kriminal i koruptivne veze – ističe Jovanović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend