15. okt 2018.

Godišnjica ubistva novinara “Novosti”: Glavom platili pišući istinu za naš list

Navršilo se punih 27 godina od ubistva Milana Žegarca i Jusufa Čehajića, novinara "Novosti", koji su izgubili život izveštavajući iz Vukovara

Dvojica novinara „Večernjih novosti“, Milan Žegarac (44) i Jusuf Čehajić (50), poginuli su pre punih 27 godina na vukovarskom ratištu. Žegarac je ubijen 7. oktobra 1991, a Čehajić samo pet dana kasnije, na kućnom pragu. Do danas istraga o njihovoj smrti nije ni pokrenuta.

Udruženje novinara Srbije, istražujući sudbine ubijenih i nestalih kolega, došlo je do saznanja da je Žegarac, ratni izveštač iz novosadskog dopisništva „Novosti“, stradao na uglu Trpinjske ceste i Hercegovačke ulice. Njegovo telo je dan kasnije uspeo da izvuče vojnik na redovnom odsluženju roka u JNA Zoran Milanović. Pogođen je jednim metkom u vrat, pretpostavlja se iz snajpera. Sagovornik iz komandne strukture JNA, koji je u to vreme bio na terenu, potvrdio je UNS da je Žegarac mogao biti ubijen jedino sa hrvatskih položaja, budući da se našao punih 800 metara na teritoriji koju kontrolišu hrvatske oružane formacije. Bio je laka meta. Njegov poslednji tekst objavljen je istog dana kada je stigla vest da je ubijen.

Nepunih nedelju dana kasnije, u dvorištu svoje kuće usred Vukovara, stradao je i Jusuf Čehajić Čeha, stalni dopisnik našeg lista iz ovog grada. Poginuo je dok mu je žena bila na radnom mestu, u bolnici. Kod sebe je imao novinarski notes, od koga se nije odvajao. Umesto njegovog poslednjeg izveštaja, supruga Nada je tog dana dopisala: „U 10 sati, 12. oktobra, u dvorište je pala granata i pogodila Jusufa u prsa. Od jačine zid je porušen, a Jusufa je bacila u podrum. Sahranjen je u zajedničku grobnicu kod bolnice, pod rednim brojem 186.“ Kasnije je telo ekshumirano i sahranjeno u porodičnoj grobnici, u Vukovaru.

Imena oba novinara „Novosti“ našla su se na spomeniku poginulim žurnalistima iz celog sveta, na platou pored reke Potomak, prekoputa Bele kuće i Linkolnovog memorijala.

Stradalo 39 novinara

Čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno je, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerazjašnjenim okolnostima, između 1991. i kraja 2001. godine, objavio je UNS. Od toga, samo na KiM je od avgusta 1998. do septembra 2000. ubijeno i nestalo njih sedam.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend