14. feb 2022.

Gradonačelnica Užica uči novinare kako da izveštavaju: „Budite afirmativni“

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, danas je u Sevojnu burno reagovala na pitanje novinarke naše redakcije i iskoristila priliku da objasni prisutnim novinarima kako treba da rade svoj posao.

Objektivno i profesionalno novinarstvo, za gradonačelnicu Užica, ne podrazumeva postavljanje pitanja, mišljenje druge strani niti „ne daj Bože“ analitiku, već isključivo afirmativno pisanje. Ovo nije prvi put da gradonačelnica ovako reaguje na postavljanje pitanja novinarke Nova.rs.

Dok je gradonačelnica novinarima, koji su na događaj pozvani, govorila o projektu cevovoda, pitanje novinarke Nova.rs, ju je vidno uznemirilo, pa se drznula da objasni šta je objektivan i profesionalan novinarski rad.

Posle pitanja, zbog čega se baš sada građanima Sevojna ponovo obećava rešavanje vodovodne mreže, što je obećano i pre prethodnih izbora, a na koje je gradonačelnica odgovorila, usledilo je pitanje Nove.rs: Pored obećanja cevovoda, građanima Sevojna je pre četiri godine obećana i pasarela, šta je sa tim projektom? Reakcija je bila neočekivana, čini se ne zbog sadržaja pitanja već što ono dolazi iz naše redakcije. Već viđeno.

„Vi, kao jedan nezavisan i objektivan novinar, treba da izveštava afirmativno, pogotovo kao neko ko živi u gradu Užicu i želi svom gradu najbolje. Ja bih vas zamolila da u narednom periodu mi ne postavljate pitanja koja se odnose na period kada ja nisam bila gradonačelnik i nisam rukovodila gradom“, odgovorila je Radivojević.

Imajući u vidu da je i prvobitno obećanje cevovoda Sevojničanima, takođe bilo u vremenu kada Radivojević nije bila gradonačelnica, nismo razumeli razliku. Da ne spominjemo obilaznicu, obećanu pre skoro tri decenije, kojom se gradonačelnica hvali na sva zvona. Više nas je interesovalo da objasni šta je to po njenom mišljenju profesionalan novinarski rad i na osnovu čega od novinara očekuje afrmativno izveštavanje?

„Ako hoćete da budete objektivni i afirmativni, onda treba da kažete ovako: U proteklih nekoliko godine Sevojničani su dobili kulturni centar, završnu halu, asfaltirano je više od 30 putnih pravaca, završena je kišna kanalizacija… Pa ćete onda da me pitate za pasarelu. To znači da ste afirmativni i objektivni“, ljutito je izdeklamovala gradonačelnica.

Ono što gradonačelnica očigledno ne zna, jeste da zadatak novinara nije rad u PR službi politikičara i vlasti, već izveštavanje u interesu građana. Takođe joj nije jasno da objektivno i afirmativno informisanje ne idu pod ruku, jedno je novinarstvo a sasvim drugo promocija. Ne samo gradonačelnica već i kompletan javni sektor treba da znaju da je asfaltiranje ulica i drugi infrastrukturni radovi njihov posao, da sve što rade, pa i njihoe zarade, finansiraju građani koji ne okupljaju novinare da bi se hvalili koliko su novca izdvojili za budžet.

Medijski rad, poželjan vlastima u Užicu, podrazumeva isključivo prenošenje informacija koje oni šalju građanima, a novinari samo traba da ih prenesu, bez da išta pitaju ili proveravaju njihovu istinitost.

Takve želje uglavnom im ispunjavaju prorežimski mediji, pre svega lokalni, koji se projektno finansiraju novcem građana. Ko će koliko novca dobiti zavisi od toga koliko će o aktuelnoj lokalnoj vlasti lepo „pevati“, a ne od profesionalnog i objektivnog novinarskog rada. Dakle, samo afirmativno.

Inače, ovo nije prvi put da se gradonačelnica Užica, na ovakav način obratila novinarki Nove.rs.

Reagovala je i kada smo postavili pitanje ministru Tomislavu Momiroviću koji je najavio raspisivanje tendera za ogradu na aerodromu Ponikve. Pitanje je glasilo: Koji je to po redu tender za ogradu na aerodromu?  Ministar je odgovorio da ne zna koji je po redu ali je u njegovom mandatu prvi. To pitanje, pošto ni lokalne vlasti u Užicu, ne mogu da izbroje sve tendere koji su za ogradu raspisivani, razljutilo je gradonačelnicu koja je novinarku Nove.rs pitala: Šta vi imate protiv ove lokalne samouprave?

Ono što smo sigurni jeste da novinarski rad redakcije Nova.rs i Nova, svojim radom nije ugrozio interese građana Užica i Zlatiborskog okruga. Iz ovog kraja, javnost informišemo o aktuelnim dešavanjima i štitimo pravo građana na objektivno informisanje. Radujemo se svakoj priči koja će prikazati unapređenje kvaliteta građana ovog kraja, ali, nije do nas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend