12. jan 2023.

Još jedan svedok potvrdio: Ćurčija je verno preneo moju izjavu

Na glavnoj raspravi u Palati pravde danas je, po tužbi vlasnika firme SCOM Vladimira Vrbaškog protiv novinara Predraga Ćurčije i RTV-a „zbog povrede ugleda i nanetog duševnog bola“ u prilogu koji je ova televizija emitovala 2016. godine, saslušan svedok i zaposleni u firmi u vlasništvu Vrbaškog - Best Seed Producer (BSP), Dragan Praštalo. Svedok i sagovornik u Ćurčijinom prilogu Zoran Mikać je, zbog bolesti bio sprečen da prisustvuje, te je poslao pisanu izjavu, overenu kod javnog beležnika.

Foto: Cenzolovka

Ćurčija je napravio prilog o stanovnicima naselja Prva uprava u Gakovu, koji su ostali bez struje i vode jer, kako su u prilogu rekli, preduzeće „Graničar“ nije prosleđivalo novac koji su uplaćivali za komunalije Elektrodistribuciji. U prilogu je sa „Graničarom“ doveden u vezu i Vrbaški, a reportaža je emitovana bez njegove izjave.

Ćurčija je na jednom od prethodnih ročišta rekao da je pre objavljivanja priloga više puta pokušao da stupi u kontakt sa Vrbaškim, ali bez uspeha, jer odgovor nije dobio.

Na današnjem ročištu pročitana je izjava Zorana Mikaća koji je naveo da je njegova izjava u prilogu verno preneta i da je Ćurčija na poziv građana došao u Gakovo da snimi prilog.

Advokati Vrbaškog imaju rok od osam dana da se izjasne da li prihvataju pisanu izjavu koja je data na ovaj način.

Inače, ovo je treći svedok na ovom suđenju koji je potvrdio da su u prilogu Predraga Ćurčije verno citirane njegove reči.

„U pogledu mojih saznanja o prilogu od 14. maja 2016. godine, koji je emitovan u Vojvođanskom dnevniku RTV-a, u kome sam dao izjavu povodom računa koje smo dobili od firme SCOM, mogu da kažem da je moja izjava preneta baš onako kako sam je rekao i da nemam primedbi na to kako je preneta. Znam da je novinar Predrag Ćurčija došao po pozivu nas stanovnika naselja koje je mesec dana bilo bez struje i da je istinito preneo sve činjenice koje je saznao na licu mesta“, navodi se u pisanoj izjavi Mikaća, overenoj kod javnog beležnika.

Svedok Dragan Praštalo je na današnjem ročištu naveo da se ovih izjava i reportaže ne seća, ali je dodao da je prilog pogledao kada je bio objavljen.

„Ono što pamtim je da nisu istiniti navodi meštana da smo uzurpirali određene površine i radili na njima, jer smo za sve što smo radili imali odgovarajuće ugovore o semenskoj proizvodnji, koji se obavezno prijavljuju Ministarstvu poljoprivrede“, rekao je.

Advokat odbrane naveo je da izjavu Praštala u vezi sa poslovanjem BSP-a i ugovorom o semenskoj proizvodnji smatra irelevantnom, jer to privredno društvo nije stranka u ovom postupku, već je tužilac fizičko lice. Dodao je da je ključno utvrditi da li su sve izjave verno prenete.

Kada je u pitanju poslovanje BSP-a, Praštalo je naveo da je ova firma, koja se bavi proizvodnjom, organizacijom, doradom i prometom semenske robe, zbog sporne reportaže trpela štetu i da su mnogi kooperanti obustavili saradnju sa njima.

„Sve delatnosti BSP-a su trpele kada je izašla reportaža, jer su mnogi kooperanti izrazili sumnju u rad sa nama, a mnogi su i odustali u tom vremenskom periodu“, istakao je.

Na pitanje advokata odbrane „Koji su kooperanti otkazali saradnju?“, Praštalo je rekao da se ne seća o kome je bilo reči.

Praštalo je naveo da se ne seća ni kada su tačno protestovali meštani Gakova, ali je naveo da pamti da su protesti u godinama objavljivanja reportaže bili česti.

„Došao sam da svedočim o tome kako je taj prilog uticao na rad firme, zbog čega se drugih stvari ne sećam“, rekao je.

Da se Praštalo seća samo detalja koji tužiocu idu u prilog, dok ne pamti druge koji se odnose na okolonosti na koje je određeno njegovo saslušanje, konstatovala je avokatica odbrane.

Svedok Saša Vujačić, koji je bio prisutan na prethodnom ročištu, danas se nije pojavio. Zbog toga je naredno ročište zakazano za 8. mart. Advokati Vrbaškog imaju osam dana da dostave dokaz o opravdanosti odsustva Vujačića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend